Direct naar de inhoud.

Spektakel op Tweede Pinksterdag in het Mac stadion in Stadskanaal

STADSKANAAL – Liefhebbers van het grasbaan racen hebben de datum van maandag 25 mei al maanden geleden rood omcirkeld op de kalender. Dan vinden in Stadskanaal namelijk de traditionele Pinksterraces plaats.

door Paul Abrahams

Het internationale motorsportfestijn wordt voor de 62ste keer gehouden door Mac Stadskanaal & Omstreken. Meer dan zeventig enthousiaste vrijwilligers zijn in touw om het evenement weer in goede banen te leiden. Een groot aantal klussen is al geklaard, maar er moet in de komende weken nog bergen werk worden verzet. Zo wordt bijvoorbeeld binnenkort 650 meter omheining om de baan geplaatst en ook moet de paddock voor de coureurs en de monteurs nog worden ingericht. Verder wordt hard gewerkt aan de bestrating rondom de kantine waar eveneens de handen flink uit de mouwen worden gestoken.

“We zijn zo blij met al die vrijwilligers”, benadrukt Bert Visscher. “Dat is werkelijk met geen pen te beschrijven. Zonder die helpende handen geen Pinksterraces in Stadskanaal. Laat dat duidelijk zijn. Dat geldt ook voor al die sponsors die ons een warm hart toedragen en een steentje bijdragen om elk jaar de begroting weer rond te krijgen. De ene keer wordt een financiële bijdrage overgemaakt, de andere keer worden diensten of goederen geleverd. Je merkt nog steeds dat de Pinksterraces diep zijn geworteld in Stadskanaal. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

Binnenkort wordt de officiële deelnemerslijst gepubliceerd, maar nu is al bekend dat naast (regionale) rijders uit eigen land ook coureurs uit landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk, Finland en Tsjechië in actie komen in het Mac stadion in Stadskanaal-Noord.

“De rijders zijn lyrisch over de baan in Stadskanaal”, weet Erik Roelfsema. “Dat heeft te maken met de ondergrond, maar vooral ook met de bijzondere kom bochten die zijn aangelegd. Daardoor wordt het zogeheten close racing bevorderd, omdat de coureurs met hoge snelheid hun lijn kunnen houden. Dat is ook heel erg spectaculair voor het publiek, dat de races op de verhoogde taluds met een lengte van 600 meter vanaf het begin tot het eind goed kan volgen.”

Het affiche vermeldt wedstrijden in onder (veel) meer de categorieën zijspannen, regioklasse en Specials. De trainingen beginnen ‘s morgens om tien uur. De eerste manche staat vervolgens ‘s middags om één uur op het programma. Rond de klok van vijf uur worden de prijzen uitgereikt aan de beste coureurs van die dag, waarna de vrijwilligers kunnen beginnen met het afbreken en opruimen.

In de afgelopen jaren brachten de Pinksterraces op het Sportpark Noord in Stadskanaal zo’n 2500 bezoekers uit binnen- en buitenland op de been. “Heel stiekem hopen we dat we dit jaar meer kaartjes gaan verkopen.”

 

Bron: www.kanaalstreek.nl