Direct naar de inhoud.

8 miljoen voor hart Stadskanaal

Voor de aanpak van het winkelcentrum in Stadskanaal is zeker 8 miljoen euro nodig. Drie miljoen daarvoor komt voor rekening van de gemeente.

Dat zegt wethouder Peter Gelling (Gemeentebelangen).

Leegstand

Het winkelcentrum van Stadskanaal, dat een regionale functie heeft, kampt in toenemende mate met leegstand. Het gevolg van krimp en veranderend koopgedrag.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau constateerde al onder meer dat het winkelcentrum nu te langgerekt is. De winkels staan over vele kilometers langs het water van het Stadskanaal. Volgens het bureau zou het winkelaanbod veel meer geconcentreerd moeten worden. Het Mennistenplein, Europaplein en de straten in de omgeving zouden de locatie voor het winkelcentrum moeten zijn. Zo zou het zijn aantrekkelijkheid vergroten.

B821034713Z_1_20151203094220_000+G7CM9IUT_3Subsidieaanvraag

De gemeente en de handelsvereniging willen met de adviezen van dat onderzoeksbureau aan de slag. ,,We willen ook graag dat compactere centrum’’, zegt Gelling. ,,Maar om dat te krijgen, is veel geld nodig. Daarom hebben we deze week besloten bij de provincie Groningen een subsidie van 3 miljoen euro aan te vragen.’’ De provincie stak eerder ook miljoenen in de opknapbeurt van andere centra, bijvoorbeeld dat van Winschoten.

Zelf willen burgemeester en wethouders ook 3 miljoen euro ophoesten. ,,En daarbij zullen betrokken middenstanders en particuliere eigenaren van panden bijdragen leveren’’, zegt de wethouder. ,,Al met al heb je het dan over een bedrag van 8 tot 10 miljoen euro.’’

Verhuizing

Met dat geld kunnen volgens Gelling bijvoorbeeld middenstanders worden geholpen bij het verhuizen naar dat compacte winkelcentrum. ,,Met het bedrag kunnen ook panden, die dan leeg komen te staan of verouderd zijn, worden gesloopt. Ook kunnen winkelpanden met het geld zo worden aangepast dat ze aantrekkelijker worden.’’

De wethouder wil dat er in de loop van dit jaar een kant-en-klaar plan ligt voor de facelift van het winkelcentrum. ,,Hopelijk kan het door die opknapbeurt zijn belangrijke functie houden.’’ Gelling wijst er trouwens op dat ook wordt bekeken hoe de sterke punten van het centrum nog meer benadrukt kunnen worden. Hij denkt daarbij aan het gratis parkeren, de grote zaterdagmarkt en de aanwezigheid van het Stadskanaal. Hij wil de vaarrecreatie meer bij het winkelcentrum betrekken.