Direct naar de inhoud.

De jaren zestig in Stadskanaal

Lezing Bert Roossien in Streekhistorisch Centrum over ‘De jaren zestig in Stadskanaal’

STADSKANAAL – Op zondag 4 december toont Bert Roossien weer een keuze uit het omvangrijke foto- en dia-archief van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Deze keer aandacht voor het thema ‘De jaren zestig in Stadskanaal’.

De jaren ze10-beneluxlaan0033a-768x501stig staan momenteel volop in de belangstelling. Enige tijd geleden zond de VPRO op tv een serie uit over dit decennium waarin Nederland ingrijpend veranderde. Niet alleen was er sprake van economische, sociale en culturele veranderingen, maar het land ging ook letterlijk op de schop door de aanleg van autosnelwegen, nieuwe woonwijken, moderne winkelcentra en grootschalige ruilverkavelingen op het platteland.

In Stadskanaal was deze transformatie wel heel duidelijk merkbaar. De komst van Philips leidde er toe dat het inwonertal in tien jaar tijd snel toenam. Tussen 1957 en 1970 werden drie complete nieuwbouwwijken uit de grond gestampt. Een ziekenhuis, nieuw gezondheidscentrum, theater, sportvoorzieningen en talloze nieuwe scholen werden eveneens gebouwd. Het lintdorp met zijn veelal nog ouderwetse winkeltjes, werkplaatsen en boerderijen kreeg een moderne facelift. Dat daarbij ook veel mooie oude panden en karakteristieke gevels sneuvelden, werd op de koop toegenomen: in de ‘booming sixties’ keek men vol vertrouwen naar de toekomst.

De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt drie euro. Donateurs hebben gratis toegang. Reserveren kan telefonisch tijdens kantooruren, 0599-612649. Mailen kan ook: info@streekhistorischcentrum.nl