Direct naar de inhoud.

Afwijzen motie over windparken

Gemeenten vinden afwijzen motie over windparken onbegrijpelijk

GIETEN – De colleges van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal vinden het onbegrijpelijk dat minister Kamp de motie van de kamerleden Smaling en Vos over de windparken naast zich neerlegt.

Vanmiddag heeft minister Kamp dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Op deze manier worden inwoners en het lokale bestuur wederom niet serieus genomen om met duurzame alternatieven te komen.

Alternatieven
Wethouder Co Lambert, gemeente Aa en Hunze: “Een motie die vier weken geleden bijna kamerbreed is aangenomen, nu al onuitvoerbaar verklaren. Daar begrijp ik helemaal niets van. Ik roep de Tweede Kamer dan ook op dit niet te accepteren. In Drenthe zijn wij met elkaar druk bezig om alternatieven te ontwikkelen die haalbaar zijn.”

Wethouder Freek Buijtelaar, gemeente Borger-Odoorn: “Het bedrijfsleven, inwoners, iedereen denkt mee en draagt plannen aan. Het is mogelijk om dit voor 2020 te realiseren. Minister Kamp heeft meerdere keren gezegd dat hij uitvoert wat de Tweede Kamer wil, bijzonder dat hij dat nu niet doet.”

Wethouder Peter Gelling, gemeente Stadskanaal: “Dat de minister naast de wensen van de inwoners nu ook de wens van de kamer negeert is verbazingwekkend, vooral nu er concrete plannen voor een reëel alternatief aanwezig zijn.”

Plannen Stichting De Zonkoloniën
Dinsdag 24 januari om 19.30 uur presenteert Stichting De Zonkoloniën in Steakhouse el Zorro in Buinen vergevorderde plannen voor een zonnepark aan de colleges en raadsleden uit Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal en gedeputeerden en statenleden van de provincie Drenthe.

Motie
De strekking van de motie van Tweede Kamerleden Smaling en Vos was dat er een periode van bezinning moest worden ingelast voor een zoektocht naar alternatieven voor de geplande windparken in het gebied van De Drentse Monden en Oostermoer. Naar aanleiding van deze motie stuurden de colleges van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal een brief aan minister Kamp. In de brief gaven de colleges aan zeer verheugd te zijn met het aannemen van de motie en daarmee voortvarend aan de slag te gaan.