Direct naar de inhoud.

Baukje Galama | ‘Cluster windmolens en plaats ze op zee’

 

STADSKANAAL – Burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal is blij met de motie van de Tweede Kamer om een periode van bezinning in te lassen voor wat betreft het plaatsen van 45 windmolens in de achtertuin van haar gemeente.

door Paul Abrahams

Dat vertelde ze tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Theater Geert Teis in Stadskanaal. “We kunnen weer een voet tussen de deur zetten, zodat ‘Den Haag’ het werk kan overdoen. Als gemeente zijn we absoluut niet tegen windenergie, maar wij zeggen: cluster de windmolens en plaats ze op zee.”

Galama blikt met gemengde gevoelens terug op 2016. “Het was niet één van de mooiste jaren sinds ik burgemeester ben in Stadskanaal. Met lastige hoofdpijndossiers als het Akkoord van Westerlee en de mogelijke herindeling met de gemeenten Veendam en Pekela. Ik ben blij voor Musselkanaal dat de provincie Groningen twee miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de opknapbeurt van het dorp, maar dat Stadskanaal geen cent heeft gekregen vind ik een grote misser. Ook de onzekerheid over de toekomst van het Refaja baart mij zorgen. We willen absoluut geen uitgekleed beddenhuis in Stadskanaal.”

De burgemeester hoopt dat in 2017 de werkloosheid in de gemeente Stadskanaal blijft dalen. “Ik ben trots op onze ondernemers en we gaan langzaam maar zeker de goede kant op. Elke baan die wordt gecreëerd is er weer één. We zijn minder afhankelijk van één groot bedrijf zoals Philips indertijd. Toen die fabriek sloot was dat een enorme klap voor de werkgelegenheid in de regio. Gelukkig hebben zich sinds die tijd meerdere kleinere ondernemingen gevestigd. Maar natuurlijk hoop ik van harte op de komst van ‘een soort van fabriek als Philips’ naar Stadskanaal.”