Direct naar de inhoud.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Stadskanaal

STADSKANAALEen leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij een mammografie maken in de mobiele onderzoekswagen van Bevolkingsonderzoek Noord. “Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Maar gelukkig waren ze er op tijd bij.”

Eén op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Het onderzoek bestaat uit het maken van een mammografie (röntgenfoto). “Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn”, weet Anneke. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide laboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

De gemaakte röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee speciaal hiervoor opgeleide radiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar.De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een cliënt al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Eind juli start het bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Stadskanaal.  De onderzoekswagen wordt eerst geplaatst in Stadskanaal, op de parkeerstrook achter sporthal De Spont. Eind september wordt de onderzoekswagen verplaatst naar Onstwedde. Tot slot staat de onderzoekswagen vanaf begin oktober in Musselkanaal. Begin november zijn naar verwachting alle cliënten in de gemeente gescreend.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op www.bevolkingsonderzoeknoord.nl.

Bron: www.kanaalstreek.nl