Direct naar de inhoud.

Bevrijdingsloop | Hardlopen langs de oorlogsmonumenten in Borger

BORGER – Op zaterdag 11 en zondag 12 april is het 70 jaar geleden dat Borger door de Polen werd bevrijd. Om dat te vieren worden gedurende het weekend allerhande activiteiten gehouden. Zoals onder meer een ‘bevrijdingsloop’ op zaterdag 11 april. Een gesprek met Arie den Boer.

door Arie Weits

“Ter ere van de bevrijding is een werkgroep opgericht, genaamd (B)orger (B)evrijdings (C)ommissie”, vertelt Arie. “Voor de kleintjes komt er een circus, er wordt een poging gedaan om het wereldkampioenschap steengrillen te verbreken, er komt een fietstocht langs de diverse oorlogsmonumenten en de ouderen kunnen die route per bus maken.”

“Voor de sportievelingen zijn er twee recreatielopen van zes en tien kilometer die ook langs de monumenten gaan”, vervolgt Arie. “Bij de finish reikt een rondemiss de medailles uit. Alles wordt omlijst door muzikale activiteiten. Op deze manier proberen wij ook Borger als loopdorp op de kaart te zetten. Het dorp is bij uitstek geschikt voor hardlopers. Het is een prachtige omgeving.

Ons voorbeeld is de Klap tot Klap loop die is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement. Van de Runners uit Stadskanaal mogen wij ook het draaiboek van de Klap tot Klap loop lenen en Harm Noor, hun vaste speaker, praat ook bij ons de deelnemers over de finish. Uiteindelijk willen wij ook doorgroeien naar een officiële wedstrijdloop.

Symbolisch staat het lopen ook voor de vrijheid waarin wij nu kunnen leven. Dat is een duidelijke link met de bevrijding. Het mooie is dat de plaatselijke middenstand volledig achter het project staat. Voor de deelnemers is er een verloting waarbij het startnummer ook een lotnummer is. Vanuit de middenstand worden mooie prijzen aangeboden. Verder heeft Univé zich bereid verklaard om te sponsoren en de scouting helpt eveneens mee. Hoewel er veel concurrentie is rekenen we op zo’n 150 deelnemers.”

U wilt meer informatie over de bevrijdingsloop in Borger? Kijk dan op de website http://bb70.nl/borger/

Bron: www.kanaalstreek.nl