Direct naar de inhoud.

Bevrijdingsloop | Zon, noodweer en nog meer zwaar noodweer

STADSKANAAL – Bijna dertig leden van Runners Stadskanaal hebben deelgenomen aan de Bevrijdingsloop van Wageningen naar Ter Apel. Een estafetteloop over 178 kilometer die elke vijf jaar wordt gehouden. Eén van de vele debutanten was de 44-jarige Raymond Timmermans uit Stadskanaal.

door Paul Abrahams

Dag Raymond, hoe is het?

Ik ben nog dagelijks aan het nagenieten. Wat een avontuur. Veel regen, zon, warmte, noodweer en nog meer zwaar noodweer. Saamhorigheid, emotie, plezier, onder de indruk, eer, trots, vermoeidheid. Ik was één van de eerste leden die zich heeft aangemeld om het Nationaal Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Ter Apel te brengen. Ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Dit is een ervaring die je niet snel gaat vergeten. Om te beginnen was de start in Wageningen al een kippenvel moment. Duizenden lopers van zo’n 170 verenigingen allemaal op weg om het bevrijdingsvuur naar hun eigen gemeenten te brengen. Na zeventig jaar is vrijheid een groot goed, dat mogen we nooit vergeten.

Jullie hebben onderweg veel regen gehad?

Dat kun je wel stellen. Maar dat maakt het allemaal natuurlijk wel wat heroischer. Ik heb twee keer een aantal kilometers gelopen – om half acht en na tienen en met de volledige groep de laatste kilometer naar Ter Apel – en verder heb ik twee keer een loper op de fiets begeleid. We hebben een paar keer zoveel regen gehad, dat de lopers en fietser noodgedwongen moesten schuilen in één van de zes busjes waarin de deelnemers werden vervoerd.

Plaats van bestemming was Ter Apel, maar jullie zijn doorgelopen naar Stadskanaal?

Klopt. Na het overdragen van de fakkel aan wethouder Giny Luth van de gemeente Vlagtwedde ging de zogeheten ‘Bevrijdingsloop langs het Stadskanaal’ van start. Vanuit Bareveld en Ter Apel zijn hardlopers langs het kanaal naar het gemeentehuis in Stadskanaal gerend. Onderweg is op verschillende locaties het bevrijdingsvuur ontstoken. Onder meer op de watertoren. Steeds meer hardlopers sloten zich onderweg aan bij de groep op weg naar de finish.

In Stadskanaal volgde nog een verrassing?

Inderdaad. Wethouder Francis Boen van de gemeente Stadskanaal nam op het plein bij het gemeentehuis rond acht uur ‘s avonds van beide groepen het bevrijdingsvuur in ontvangst. Daarna mochten enkele atleten de wethouder ondersteunen bij de handeling. Ook ik werd daar ter plekke voor gevraagd. Dat was toch wel een emotioneel moment. Je bent natuurlijk uitgeput na zo’n inspanning. Vooral ook omdat je weinig hebt kunnen slapen. Maar het was voor mij persoonlijk de kers op de slagroomtaart. Over vijf jaar ben ik weer van de partij. Zeker weten!

Bron: www.kanaalstreek.nl