Direct naar de inhoud.

Bom staat op barsten bij komst windmolens

Bom staat op barsten bij komst windmolens

VEENKOLONIËN – Woordvoerders van platforms tegen grootschalige windenergie via hoge windturbines op land waarschuwen: Inwoners van de Veenkoloniën die het gevoel hebben dat ze niets meer te verliezen hebben, kunnen radicaliseren. Dat schrijft het DvhN vandaag in de krant. De woordvoerders vinden de omvang van de geplande windparken in de Drentse Monden en de omgeving van Meeden buiten alle proporties. Ze hebben het gevoel dat de overheid hen willens wetens opzadelt met een energielandschap waarin ze zich ontheemd voelen.

Hoge windmolens

Ook op andere plaatsen in Groningen en Drenthe neemt de aversie toe. Bij Emmen en Delfzijl vrezen inwoners voor de impact van omvangrijke windparken. Zeker nu duidelijk wordt dat de initiatiefnemers de mogelijkheid hebben gekregen om hogere windturbines te plaatsen.

Wind op zee

Nu echter blijkt dat de kosten van windparken op zee sterk gedaald zijn, vinden tegenstanders van grotschalige windmolenparken op land dat het Rijk de plannen moet wijzigen. Koop de projectontwikkelaars uit en ga verder met wind op zee. Het Rijk lijkt daar niet toe bereid. Om de landelijke klimaatdoelstellingen te bereiken zijn, volgens het rijk, alle windmolens nodig. Ook windmolens op het land zoals in de Veenkoloniën.

Raad van State

Bij de Raad van State hebben Drentse tegenstanders betoogd dat de crisis- en herstelwet is misbruikt om windplannen er door te drukken. De economische crisis was al grotendeels voorbij toen politieke besluiten over de windparken werden genomen. De Raad van State doet binnenkort uitspraak in de zaak van het windpark Drentse Monden en Oostermoer.

Door: Bertjan Brinkman