Direct naar de inhoud.

Centrum Stadskanaal krijgt een kwaliteitsimpuls

door Paul Abrahams
Met financiële steun van de gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen wordt een aantrekkelijk, levendig en compact kernwinkelgebied gerealiseerd. Een centrum zonder leegstaande winkelpanden met een grote aantrekkingskracht op het winkelend publiek. Een centrum dat zich nadrukkelijk onderscheidt van centra in omringende plaatsen als Veendam en Winschoten.
Het project Centrumvernieuwing is onderverdeeld in drie fasen. De eerste fase is de aanpak van het Europaplein. Daarna is het de beurt aan de Europalaan en in 2019/2020 de Oude Markt.
Het voorlopig schetsontwerp Europaplein is klaar. Maandagmiddag kregen omwonenden en ondernemers de gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie en cake de schetsen en de videopresentatie te bekijken. Vanzelfsprekend was alle gelegenheid om vragen te stellen. Ze kregen ook gelegenheid om een formulier in te vullen met opmerkingen. Na het inventariseren van alle reacties op het ontwerp wordt naar verwachting half januari 2019 het definitieve ontwerp van de gemeente Stadskanaal, Hoornstra Aannemingsmaatschappij en Frans Beune Landschap en Stedenbouw gepresenteerd en dan kunnen vervolgens in maart/april de werkzaamheden van start gaan.
De belangstelling was overweldigend. Dat zag ook wethouder Goedhart Borgesius van de gemeente Stadskanaal. “Ik ben aangenaam verrast door de hoge opkomst. Ben ook heel benieuwd naar de schriftelijke reacties van de bezoekers.”
Wie maandag verhinderd was om langs te komen: de schetsen kunnen worden bekeken in het informatiecentrum aan het Raadhuisplein (in het voormalige bankgebouw) en ook is het nog mogelijk om nog een reactieformulier in de speciale bus te deponeren.
De openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls dankzij meer groen en het doorbreken van de ‘stenige monocultuur’. Gevels en luifels worden opgewaardeerd en de verlichting wordt verbeterd. Er worden 36 afsluitbare fietskluizen geplaatst.
Er wordt een fietsstraat gerealiseerd met twee asfaltstroken van twee meter breed langs het theater en het hotel waar ook auto’s mogen rijden. De automobilisten rijden over een geklinkerde middenbaan met een breedte van 2,50 meter. Langs de fietsstraat wordt ruimte gereserveerd voor 24 flitsparkeerplaatsen dicht bij de winkels voor de ‘kleine boodschap’. Voor de auto’s geldt eenrichtingverkeer. Vanaf het politiebureau rijden automobilisten linksaf de Europalaan in en dat geldt ook voor het autoverkeer vanaf het busstation. Maar dan slaat het verkeer rechts de Europalaan in.
Bijzonder is het speelpodium van dertig bij dertig meter met daarom heen kleinschalige speelobjecten, bankjes en markante lichtmasten. Een heuse publiekstrekker en een extra argument om het centrum van Stadskanaal te bezoeken.