Direct naar de inhoud.

Harold Woortman wil met rollator de finish halen van de Klap tot Klaploop

STADSKANAAL – Op Tweede Paasdag wordt de Klap tot Klaploop gehouden. De naam van Harold Woortman staat eveneens op de deelnemerslijst.

door Paul Abrahams

De 45-jarige inwoner van Nieuw-Buinen doet niet mee aan de onderdelen vijf kilometer of tien kilometer, maar neemt maandagmiddag de incourante afstand van twee kilometer voor zijn rekening.

De organisatie van de Klap tot Klaploop heeft besloten om dit jaar het Fonds Gehandicaptensport financieel te ondersteunen. De helft van het ingezamelde geld mag worden besteed in de regio. Dat is deze keer het G voetbal van SJS in Stadskanaal. Als tegenprestatie doet een aantal voetballers met een beperking mee aan het loopevenement van Musselkanaal naar Stadskanaal.

“Een aantal G voetballers gaat proberen om vijf kilometer te lopen, maar er zijn ook voetballers die 200 meter afleggen”, vertelt Harold Woortman. “Vanwege mijn ziekte kan ik geen vijf kilometer lopen, maar ik vond 200 meter een beetje te weinig. Daarom heb ik gekozen voor de afstand van twee kilometer. Om 14.00 uur start ik ter hoogte van de rotonde bij de Buinersluis. Ik word naar de finish begeleid door Zoë Rossing. De tijd is niet belangrijk, het belangrijkste is dat ik de finish haal en een medaille krijg uitgereikt.”

Harold Woortman voetbalde bij Nieuw-Buinen, SETA en Musselkanaal. In 2013 werd de voormalige medewerker van Wedeka in zijn slaap getroffen door een herseninfarct. De vrijwilliger van de ruilgoederenbank in zijn woonplaats kan zich sindsdien zeer moeilijk verplaatsen en lijdt bovendien aan verschillende ziekten. Zoals onder (veel) meer diabetes, epilepsie, aderverkalking, hoge bloeddruk, bloedarmoede en ernstige nierproblemen.

Sinds kort draagt hij het shirt van de G voetballers van SJS. “Vroeger was ik verdediger, maar ik kom snelheid te kort. Ik sta nu in het veld waar ‘ze me maar kunnen gebruiken’. Meestal in de voorhoede, maar ik moet mijn eerste doelpunt nog maken.”

Harold laat zich maandag ook persoonlijk sponsoren, om het eindbedrag omhoog te krikken. “Elke bijdrage is welkom”, vertelt de Buunder die de afstand gaat afleggen met behulp van zijn rollator. “Ik hoop niet alleen dat de toeschouwers mij onderweg enthousiast aanmoedigen, maar dat ze ook een donatie overmaken. Alle beetjes helpen.”