Direct naar de inhoud.

Heavy-metalfestival Very ?Eavy in Stadskanaal viert eerste lustrum met dubbele hoofdact

STADSKANAAL – Oldschool-metalfestival Very ‘Eavy in Stadskanaal viert dit jaar het eerste lustrum met een dubbele hoofdact.

Zowel Raven als Satan zijn namen waarvan de ware liefhebbers van oldschool heavy metal watertanden. De animo is dan ook groot. Met nog enkele maanden te gaan is meer dan tweederde deel van de kaarten al verkocht. Very ‘Eavy, dat in trek is bij metalliefhebbers uit vele landen, doet op 3 en 4 april zijn naam weer eer aan met dertien bands uit zeven landen.

Organisator Hugo Koch pakt flink uit bij het vijfjarig bestaan van Very ‘Eavy. Op vrijdag 3 april staan er concerten van vier bands op het programma en een dag later betreden negen metalbands het grote podium in sporthal De Spont in Stadskanaal. De zeer geslaagde vierde editie van afgelopen april – met vele honderden bezoekers uit verschillende landen – is voor Koch inspiratie om het eerste lustrum extra groots aan te pakken.

Hoofdacts

Hoofdact Raven komt uit Amerika, maar begon eind jaren zeventig als Engelse band in de laat jaren ’70. In hun hoogtijdagen namen ze zelfs een band als Metallica mee op sleeptouw. Tweede headlineren afsluiter van Very ‘Eavy 2015 is het Engelse Satan. ,,Een van de allerbeste Engelse heavymetalbands’’, vindt Koch. Onlangs stond Satan nog op hetzelfde podium als Iron Maiden voor tachtigduizend bezoekers tijdens Franse Hellfest.

Zaterdag

Het Nederlandse Ear Danger opent op zaterdag het festival met een potje traditionele heavy metal. The Deep– met voormalige leden van The Deep Machine –was begin jaren tachtig erg populair in Zuid-Nederland. Na meer dan dertig jaar speelt deze band weer eens. Koch verwacht dat het Zweedse Air Raid wel eens een van de verrassingen van 2015 kan worden.

Het Nederlandse Sad Iron kende zijn hoogtijdagen eind jaren tachtig en speelt nog maar zeer sporadisch. Maar wel op Very ‘Eavy 2015. Tysondog uit Engeland staat altijd garant voor een topoptreden en heeft al jaren een enorme cultstatus. Het Duitse Sacred Steel uit Duitsland heeft erg veel fans in Nederland, die warm lopen voor en mix van heavy en thrash metal die deze band speelt. Het Britse Tokyo Blade wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste Engelse metalbands en is op Very ‘Eavy ook zeker een publiekstrekker.

Vrijdag

Het vrijdagprogramma begint met het Belgische Enchantress, een nieuwe band met zeer jonge en getalenteerde muzikantendie spelen in de traditie van bands als Iron Maiden en Judas Priest.Vergif uit Limburg speelt op een ijzersterke manier nummers van de legendarische Engelse band Venom. Het Amerikaanse Night Demon is de belofte van 2015, een fantastisch heavy metal power trio dat meer Engels dan Amerikaans klinkt. Afsluiter van de vrijdag is de Nederlandse band Elise. Een band die al in de jaren tachtig is opgericht is en nog maar sporadisch optreedt.

Het Very ‘Eavy festival vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 april 2015 in sporthal De Spont aan het Gandhiplein 4 in Stadskanaal. De deuren gaan vrijdag open om 19.30 en om 20.00 staat de eerste band op het podium. Zaterdag gaan de deuren open om 12.30 en om 13.00 trapt Ear Danger af.

Kaarten kosten in de voorverkoop 32,50 euro en zijn geldig voor beide dagen. Ze zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.veryeavy.nl en bij De Spont in Stadskanaal. Aan de kassa tijdens het festival is de toegangsprijs 37,50 euro.

Bron: www.kanaalstreek.nl