Direct naar de inhoud.

Informatie Stadskanaal

Stadskanaal is met ongeveer 20.000 inwoners de grootste plaats binnen de gemeente. Het heeft een snelle groei doorgemaakt en is nu een moderne centrumplaats met goede voorzieningen die het wonen, werken en verblijven aantrekkelijk maken. Het centrum van Stadskanaal biedt alles wat van een moderne plaats verwacht mag worden: een aantrekkelijk, deels overdekt winkelcentrum met veel sfeervolle winkels, het Theater Geert Teis waar jaarlijks ruim 80 professionele theaterproducties plaatsvinden en de moderne bioscoop Smoky. Naast het Best Western Hotel met 40 kamers en een tweetal suites zijn er diverse restaurants en cafe’s.

Het parkeren in het centrum van Stadskanaal is gratis, met uitzondering van de parkeerkelder. Langs de Plein-Lijn liggen zes parkeerplaatsen en een ondergrondse stadsparking met in totaal ruim 1600 parkeerplaatsen. De Plein-Lijn voert u op een verkeersveilige manier naar een parkeerplaats in het centrum.

Stadskanaal beschikt over een modern ziekenhuis, het “Refaja-ziekenhuis” en daarnaast zijn er veel voorzieningen op sociaal-medisch en maatschappelijk terrein. Wonen in Stadskanaal kan op veel manieren: aan het kanaal, in één van de ruim opgezette woonwijken of in het centrum. De onderwijsvoorzieningen in Stadskanaal zijn afgestemd op de regiofunctie. Naast basisonderwijs biedt Stadskanaal speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.

Ook voor de sportieve mens heeft Stadskanaal tal van mogelijkheden. Naast de zeer veel verschillende sportverenigingen, kunt u ook zelfstandig sporten in het sport- en recreatiecentrum “Het Pagedal”. Hier vindt u een wedstrijdzwembad met een subtropisch zwemparadijs, indoor tennisbanen, een sporthal voor alle zaalsporten, een fitnessruimte en een sauna. Het sport- en recreatiecentrum ligt in het recreatiegebied Pagedal met een kano- en surfvijver en veel wandel- en fietsroutes. De tuibrug de “Rode Loper” verbindt het recreatiegebied met de wandel- en fietsroutes in Westerwolde.

Sinds mei 2003 heeft Stadskanaal een veilige looproute voor wandelaars en (hard)lopers: De Blauwe Loper. Deze route is in samenwerking met KNAU, de Nederlandse Hartstichting en de gemeente aangelegd in de omgeving van het sportpark “Pagedal” in Stadskanaal. De route is met een doorlopende blauwe lijn op het wegdek aangegeven en is 4,7 kilometer.

De gemeente Stadskanaal
De gemeente Stadskanaal is in 1969 ontstaan uit de gemeente Onstwedde en een deel van de gemeente Wildervank. De gemeente bestaat uit de hoofdplaatsen Stadskanaal, Musselkanaal, Onstwedde, Mussel en Alteveer. Daarnaast kent de gemeente nog een aantal gehuchten en buurtschappen:Barlage, Blekskage, Braamberg, Ceresdorp, Eerste Oomsberg, Höchte, Höfte, Holte, Horsten, Kopstukken, Oomsberg, Smeerling, Sterenborg, Ter Maarsch, Ter Wupping, Veenhuizen, Vledderhuzen, Vledderveen, Vosseberg en Wessinghuizen. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het Stadskanaal aangelegd om van de handelspositie van de stad Groningen te versterken. Aanvoer van turf en agrarische producten maakten het kanaal tot een belangrijke transportroute. Dat had positieve invloed op de ontwikkeling van de plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal. Het kanaal is de laatste jaren een belangrijke vaarroute voor de kleine en de gemotoriseerde recreatievaart geworden.

In de gemeente verenigen zich twee karakteristieke landschappen elk met zijn eigen aantrekkelijke kanten: het veenkoloniale langgerekte kanaallandschap en het lichtglooiende Westerwoldse zandlandschap met bossen, grillige stroompjes en weilanden. Met haar ruim 33.700 inwoners is Stadskanaal één van de grootste gemeenten van Noord-Oost-Nederland. Zij biedt voldoende ontwikkelings- en expansieruimte. De grondprijzen zijn laag en de logistieke infrastructuur is uitstekend. Er zijn voldoende hoog opgeleide, loyale en gemotiveerde werknemers. Zo’n 250 bedrijven hebben zich in de gemeente Stadskanaal gevestigd, waaronder AVR Industrial Services, de bouwondernemingen S. Benus en Meijering en Benus, Borgesius Bakkerijen, Ten Kate Vetten en Wedeka. Het Refaja ziekenhuis is eveneens één van de grotere werkgevers.

In en nabij de gemeente ligt een drietal bedrijventerreinen: Bedrijvenpark Stadskanaal (nog beschikbaar 50 ha.), Bedrijventerrein Mercurius (nog beschikbaar 1,8 ha.) en Bedrijvenpark Zuid-Groningen (nog beschikbaar 0,5 ha.; uitbreiding met ongeveer 30 ha. in 2004/2005).