Direct naar de inhoud.

Serviceinformatie

Defibrillatoren

In het centrum van Stadskanaal hangen drie defibrillatoren. De defibrillatoren hangen bij de HEMA, notaris Dijkstra en Jumbo Froukje Sloot. Het Pagedal en Univé hebben een eigen defibrillator. Een sticker op de deur maakt duidelijk dat de apparaten daar aanwezig zijn. Een aantal mensen dat dagelijks bij de defibrillatoren in de buurt is, heeft een opleiding om ze te gebruiken.

De apparaten kunnen in het geval van een hartstilstand de kans op overleven vergroten. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de tien- en vijftienduizend mensen aan een plotselinge hartstilstand ten gevolge van een hartritmestoornis. Als defibrillatie binnen vijf minuten plaatsvindt, neemt de kans op overleven tot 72% toe. Een ambulance doet er vaak tien minuten tot een kwartier over om bij patiënten te komen.

Rolstoel te leen
De gemeente Stadskanaal heeft een bruikleenovereenkomst voor rolstoelen met de stichting Handycar(e). De gemeente verlengt deze overeenkomst en neemt ook het komende jaar vier leenrolstoelen af. Een jaar geleden is de gemeente gestart met het project. Tijdens een evaluatie gaf het Gehandicapten Platform Stadskanaal (GPS) aan dat er veel gebruik wordt gemaakt van de leenrolstoelen. Reden voor de gemeente de overeenkomst met Handycar(e) te verlengen.

De rolstoelen zijn bedoeld voor bezoekers van het centrum die slecht ter been zijn. U kunt de rolstoelen na inworp van een euromunt (net als bij een winkelwagentje) gratis lenen.
Twee rolstoelen staan in de Kanaalpassage ( schoenmaker Kuiper of de Readshop ), één in de Jumbo Froukje Sloot en één in het Best Western Hotel ( Raadhuisplein ). De gemeente vergroot met de rolstoelen de toegankelijkheid van het centrum.