Direct naar de inhoud.

Internationaal shantyfestival in Stadskanaal met acht koren

Liefhebbers van nostalgische zeemansliederen hebben de datum van zaterdag 26 augustus al rood omcirkeld op de kalender.

Op de laatste zaterdag in Stadskanaal wordt namelijk een internationaal shantyfestival gehouden. En dat al 21 jaar. Aan die datum valt beslist niet te tornen.

Het muziekevenement wordt wederom georganiseerd door het plaatselijke shantykoor De Noszélie Singers. “Het publiek kan genieten van acht koren”, vertelt voorzitter Klaas van Dijk. “Deze keer hebben we gekozen voor shantykoren die al een keer hebben opgetreden in Stadskanaal. Het was best nog wel lastig hoor, want in de loop der jaren hebben heel veel (buitenlandse) koren op het podium op één van de pleinen gestaan.”

“Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Duitse koren Marienhafe, Vör Anker en Herten en uit eigen land komen Losdorp, Maritiem, Oosterstörm, De Scheepsjoagers en De Noszélie Singers”, vervolgt Van Dijk.

De zangers, muzikanten en begeleiders worden ‘s morgens door voorzitter Klaas van Dijk en wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal met koffie en koek verwelkomd in het schoolgebouw van Ubbo Emmius aan de Engelandlaan. Op loopafstand van de pleinen waar opgetreden wordt. De leden van de koren krijgen allemaal lunchpakketten uitgereikt die door vrijwilligers zijn ingepakt en ook wordt aan elk koor een gastvrouw toegewezen. Een vraagbaak die bovendien indien nodig problemen meteen gaat oplossen. En niet onbelangrijk: ze moet het tijdschema in de gaten houden.

Vanaf elf uur ‘s morgens wordt opgetreden op de podia die op het Menistenplein en op het Raadhuisplein en bij de Europabrug zijn geplaatst. “Ieder koor komt drie keer een half uur in actie op elk podium”, legt Van Dijk uit. “Om vijf uur ‘s middags wordt het festival afgesloten met een samenzang. Dan komen zo’n 250 zangers tegelijkertijd in actie. Heel indrukwekkend. Natuurlijk mag het publiek ook weer uit volle borst meezingen.”

Het shantyfestival wordt sinds jaar en dag druk bezocht, weet Van Dijk. “Van heinde en verre komen de muziekliefhebbers naar het centrum van Stadskanaal. We krijgen wel eens de vraag waarom niet meer podia worden geplaatst en waarom niet meer koren worden uitgenodigd. Wij zijn erg tevreden over de huidige opzet. Het festival is lekker compact en de podia staan bij wijze van spreken op honderd meter van elkaar af. Overal is het nu gezellig druk.”

Over De Noszélie Singers

Het shantykoor De Noszélie Singers viert dit jaar zijn zilveren jubileum. Eén van de krenten in de pap van het programma is de revue op zaterdag 28 april 2018 in Theater Geert Teis. In de afgelopen jaren zijn zeven CD’s en een DVD uitgebracht. De teller van het aantal optredens staat op zo’n 900. In binnen- en buitenland. Hoogtepunten waren optredens op een driemaster in Amsterdam, in het Van Gogh museum en in de St. Petri Dom Kirche in Bremen. Ook tijdens het werkbezoek van koningin Beatrix in 2002 aan Stadskanaal heeft het koor opgetreden.