Direct naar de inhoud.

Internationale WO2- tentoonstelling komt naar Stadskanaal

STADSKANAAL – De reizende WOII-tentoonstelling Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War is in oktober te zien in de gemeente Stadskanaal, als eerste plaats in Noord-Nederland.

De Liberation Route Europe is de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de nationaal socialistische overheersing. Het ongeveer 3.000 kilometer lange traject begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Nederland richting Berlijn. Ook Polen is bij de Liberation Route Europe aangesloten.

De expositie is gemaakt op initiatief van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) en reist sinds februari vorig jaar door Europa. Destijds waren het premier Mark Rutte en Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz die in Brussel de officiële aftrap verrichtten. De expositie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van organisaties uit zes Europese landen. Aan de hand van zogeheten ‘multiperspective storytelling’ laten zij zien hoe ze de bezettingsjaren in de vorige eeuw hebben ervaren en hoe zij vandaag de dag omgaan met vrijheid.De tentoonstelling heeft inmiddels meer dan 150.000 bezoekers getrokken en is te zien geweest in onder meer Rotterdam, Berlijn en Warschau.54-522x391

Een extra reden om deze tentoonstelling naar Stadskanaal te halen is generaal Maczek. De Poolse generaal heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van de gemeente Stadskanaal en is onderdeel van de tentoonstelling. Hij was commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maczeks divisie landde op 1 augustus 1944 in Normandië en was betrokken bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. In Stadskanaal staat het Maczek-monument op het naar hem genoemde Generaal Maczekplein als eerbetoon aan zijn rol bij de bevrijding van Stadskanaal op 12 april 1945.

De officiële opening van de expositie is op vrijdag 2 oktober vanaf 10.30 uur in het gemeentehuis. Sprekers zijn wethouder Goziena Brongers en Jory Brentjes van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek. Hij is als historicus ook werkzaam bij de SLRE. Het gezelschap wandelt naar de bibliotheek waar de opening wordt verricht.

De tentoonstelling is tot en met 30 oktober gratis te bezoeken in de bibliotheek in Stadskanaal.

Aan het realiseren van de route werken vooraanstaande internationale partners als musea en universiteiten mee. In Nederland zijn het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Airborne Museum ‘Hartenstein’ en het Oorlogsmuseum Overloon de voornaamste museale partners. De SLRE krijgt financiële steun van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie.

Artikel geplaatst door Paul Abrahams op 30-09-15 19:00.

– See more at: http://www.kanaalstreek.nl