Direct naar de inhoud.

Kredietunie Veenkoloniën en Oostermoer is officieel van start gegaan

STADSKANAAL – In één van de commissiekamers van het gemeentehuis in Stadskanaal is de Kredietunie Veenkoloniën en Oostermoer officieel van start gegaan.

door Paul Abrahams

Onder het genot van een hapje en een drankje zijn de eerste acht lidmaatschapscertificaten uitgereikt aan ondernemers die geld in de kas hebben gestort. Daarmee kunnen leningen worden verstrekt aan andere ondernemers die om uiteenlopende redenen geen lening kunnen krijgen bij een bank.

“Een bijzonder moment”, glundert Remco van Suchtelen van de Haare. Hij is initiatiefnemer en projectleider van de Kredietunie Veenkoloniën en Oostermoer. “Na twee jaar voorbereidingen kunnen we dan eindelijk beginnen.”

De inwoner van Stadskanaal runt een adviesbureau in zijn woonplaats en weet dat een aantal ondernemers goed uitgewerkte plannen niet kunnen uitvoeren, omdat geen krediet wordt verstrekt om bijvoorbeeld een nieuwe machine aan te schaffen. “De banken zijn voorzichtiger geworden om geld uit te lenen aan het MKB. Daardoor kunnen bedrijven niet investeren en zich niet verder ontwikkelen. En misschien nog wel belangrijker: het heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio waar de banen niet bepaald voor het opscheppen liggen.”

“De Kredietunie kan de helpende hand bieden”, vervolgt Van Suchtelen van de Haare. “De Kredietunie is een coöperatie – met een bestuur – zonder winstoogmerk met krediet gevende en krediet nemende leden. Enerzijds wordt dus geld ter beschikking gesteld, anderzijds wordt geld geleend uit de kas. Voor en door leden zogezegd. Naast het verstrekken van kredieten wordt ook advies gegeven door ervaren ondernemers.”

Op de lijst staan de namen van Young Li, Rob Kugul, John Bruining, Remco van Suchtelen, Rienko Wollerich, Jack Pinkster en Gert Meijer. Carin Heutinck is vooralsnog de enige vrouwelijke ondernemer die zich heeft gemeld. De verwachting is dat de teller van het aantal leden aan het einde van het jaar op twintig staat. Meer financiële middelen binnenhalen heeft in de komende maanden de hoogste prioriteit.

“De provincie Groningen neemt 50 procent van de door de Kredietunie te verstrekken kredieten voor haar rekening. De gemeenten Stadskanaal, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Veendam, Pekela en de toekomstige gemeente Westerwolde hebben financieel bijgedragen in de totstandkoming van de Kredietunie. Ondernemers uit deze gemeenten kunnen bij ons aankloppen en om te beginnen een informatiefolder aanvragen.”

In totaal zijn nu al zestien aanvragen ingediend door bedrijven uit onder meer Exloo, Nieuw-Buinen, Veendam, Ter Apel, Pekela, Stadskanaal en Bareveld. Twee kredietaanvragen uit Bourtange en Veendam zijn door de voorselectie gekomen en zijn voorgedragen aan de interne kredietcommissie die volgende week een oordeel gaat uitspreken.

U wilt meer informatie over de Kredietunie Veenkoloniën en Oostermoer? Neem dan contact op met projectleider Remco van Suchtelen van de Haare, 0599-763401. Mailen kan ook: info@dekvo.nl