Direct naar de inhoud.

Locatiedirecteur Marcel Leegte: ‘Ik val met de neus in de boter’

STADSKANAAL – Marcel Leegte is met ingang van 1 augustus benoemd tot locatiedirecteur van het Ubbo Emmius voor het VMBO onderwijs aan de Sportparklaan in Stadskanaal.

In het nieuwe schoolgebouw gaat hij samen met locatiedirecteur Hans Bergeman van het Noorderpoort zorg dragen voor de doorlopende leerlijnen binnen het beroepsonderwijs in Stadskanaal.

De 40-jarige inwoner van Stadskanaal was vanaf 2009 Teammanager Noorderpoort Frankrijklaan Stadskanaal. Daarvoor was hij werkzaam als onder meer assistent-hoofd zwembad en sport van het Pagecentrum in Stadskanaal en unit-manager Center Parcs in Dalen. Vervolgens ging de voormalige ALO-student aan de slag als vakleerkracht in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs in zijn woonplaats.

Marcel Leegte heeft een (in)spannende periode achter de rug. “Dat kun je wel zeggen”, vertelt hij tijdens het gesprek in het beeldbepalende gebouw dat is gerealiseerd tussen het sportpark van SC Stadskanaal en de atletiekbaan. “De belangstelling voor deze nieuwe functie was groot. Uiteindelijk zijn tien kandidaten geselecteerd voor een speeddate van een half uur, de dag na Pinksteren.”

“Vervolgens zijn vijf kandidaten uitgenodigd om een presentatie te houden”, vervolgt Leegte. “Op donderdag 19 juni, de dag voor Go Sports waar we met elkaar een fantastische prestatie hebben neergezet, ben ik in de huid gekropen van de directeur die tijdens de nieuwjaarsreceptie begin januari 2016 terugblikt op het jaar 2015, het eerste volledige jaar aan de Sportparklaan. Ik heb onder meer aangegeven dat een prachtig gebouw nog geen garantie is voor een prachtige school. Dat moet namelijk met elkaar worden gerealiseerd. Door de docenten, door de scholieren en door de ouders. Schouder aan schouder. Ik heb zelf thuis een aantal sleutelhangers met een legosteentje in elkaar geknutseld. Om uit te delen. Aan al die mensen die in 2015 een steentje hebben bijgedragen en die bereid zijn om in 2016 verder te bouwen aan de school.”

Een kwartier voor de start van Go Sports sloeg het hart van Leegte een keer over. “Ik kreeg telefoon met de mededeling: Er zijn nog twee kandidaten over. We nodigen je graag uit voor een gesprek op 24 juni. Achteraf gezien een pittig gesprek van zeker anderhalf uur. Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten. ‘s Middags kwam het verlossende bericht: we willen graag met je bouwen.”

Vanzelfsprekend is Leegte zeer verguld met zijn benoeming. “Ik val met de neus in de boter”, glundert hij. “Want we gaan na de zomervakantie werken in een fantastisch hypermodern gebouw. Een blikvanger voor de wijde regio. Twee verdiepingen hoog en een atrium met een tribunetrap. Veertienhonderd scholieren kunnen hier naar het VMBO en naar het MBO. Niet in Emmen of Groningen, maar gewoon in de buurt van hun woonplaats. Dat is heel belangrijk voor de leefbaarheid van Stadskanaal. Verder wordt intensief samen gewerkt met bedrijven als onder meer Lefier, Witec en SSPB Praktijkcentrum Bouw. School en praktijk vinden elkaar onder één dak. Dat is redelijk uniek in Nederland. Het is bijvoorbeeld straks mogelijk om inpandig een huis te bouwen met alles erop en eraan.”

“Iedereen is laaiend enthousiast”, weet Leegte. “In de afgelopen maanden hebben de docenten regelmatig rondleidingen gekregen. En steeds vaker hoorde je opmerkingen als ‘we willen liever vandaag dan morgen verhuizen’. Tijdens de zomervakantie wordt hard doorgewerkt in en om het schoolgebouw. Op 28 augustus worden de scholieren namelijk voor de eerste keer op de nieuwe locatie verwacht. We beginnen met rust, reinheid en regelmaat. Eerst maar eens even wennen aan de nieuwe omgeving. De weg vinden.”

De opening van het schoolgebouw staat later dit jaar gepland. “De zoektocht naar een goede kandidaat die de officiële handeling gaat verrichten is inmiddels begonnen. We hebben een lijst met kandidaten samengesteld, maar namen noemen doe ik niet. Maar weet wel: dit gebouw verdient een heuse VIP!”

De vestiging van Noorderpoort aan de nabijgelegen Frankrijklaan in Stadskanaal – zeg maar de voormalige MTS – is sinds 1964 in gebruik. Het pand is in de afgelopen vijftig jaar sterk verouderd en wordt gesloopt. Vervolgens wordt het bouwrijp opgeleverd aan de gemeente Stadskanaal.

Door: Paul Abrahams