Direct naar de inhoud.

Locatiemonitor gemeente Stadskanaal

 

18 januari 2017

 
 
 

Welke panden en kavels zijn beschikbaar voor het bedrijfsleven? De gemeente Stadskanaal heeft hier de Locatiemonitor voor in het leven geroepen: een portaal die het aanbod binnen de gemeente toont op een kaart. Het portaal kwam er op basis van een vraag vanuit Michel Veenma, verantwoordelijk voor de relaties met het bedrijfsleven.

Michel Veenma fungeert voor de gemeente Stadskanaal als contactpersoon tussen de bedrijven en de gemeente. “Ik breng vragen vanuit het bedrijfsleven terug naar de politiek en andersom.” In Stadskanaal zijn bijna 1400 bedrijven actief en die hebben het er schijnbaar goed: de gemeente werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot de MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Nederland (en derde van heel Nederland). Veenma: “De aandacht die we voor het bedrijfsleven hebben loont.”

Bedrijven behouden
Eén van de manieren waarmee Stadskanaal groeiende bedrijven wil behouden is duidelijkheid bieden over de beschikbare fysieke ruimte. “Een lastige uitdaging, want de grond waar dit over gaat hebben wij niet in eigendom. Daarnaast heeft onze gemeente acht bedrijventerreinen, waarvan bedrijvenpark Stadskanaal het grootst is, dus overzicht daarop is ook lastig.” Voorheen verwees Veenma door naar Funda en makelaars met de hoop dat de organisatie besloot in de gemeente te blijven.

Platform met beschikbare locaties
Doorverwijzen was geen ideale situatie, gezien de MKB-vriendelijke visie van zijn gemeente. Hij wilde vanuit Stadskanaal een platform bieden waarop beschikbare locaties zijn te vinden. Hiermee begon de samenwerking met zijn collega Hindrik Wester, geodata-analist. Wester zag kans een oplossing voor de situatie te bieden, door gebruik te maken van de mogelijkheden van ArcGIS Online binnen het onlangs gecreëerde portaal: geo.stadskanaal.nl

Alleen kijken of interactief
Veenma was onder de indruk dat binnen een aantal weken ‘een schitterende, complete kaart met website’ werd gepubliceerd. Het portaal laat kavels zien die te koop zijn of waar een optie op bestaat. Ook leegstand wordt getoond. Wester: “De website, met de naam Locatiemonitor, bevat een publiek toegankelijk gedeelte voor alle ondernemers om te kijken. Het bevat ook een interactief gedeelte voor aanbieders. Zij kunnen zelf een pand toevoegen door een locatie te selecteren en een naam en foto toe te voegen. De nieuwe kavel komt niet meteen op de kaart. De beheerder checkt de gegevens in een besloten gedeelte van de applicatie en na goedkeuring wordt de nieuwe data toegevoegd.