Direct naar de inhoud.

Maak Veenkoloniën tot Zonkoloniën

 

STADSKANAAL/BORGER – Maak de Veenkoloniën tot Zonkoloniën. Actiegroepen en ondernemers hebben een grootscheepse campagne opgezet. Drie boeren zijn al om. Ze willen 150 hectare grond bebouwen met zonnepanelen.

Die zouden jaarlijks voor 150 megawatt aan energie opwekken. Daarmee steken ze de vijftig turbines met een tiphoogte van ruim tweemaal de Martinitoren, die nu gepland zijn in het windpark Oostermoer/De Monden, al naar de kroon. Maar de ambities van de initiatiefnemers liggen nog veel hoger. ,,We zetten in op het dubbele, 300 hectare”, zegt voorman Jan Nieboer van Platform Storm.

Rendement

Lukt dat, dan is het solarpark Zonkoloniën de overtreffende trap van het Duitse Neuhardenberg. Het rendement van dit met 240 hectare grootste zonnepark van Duitsland, dat op dezelfde breedtegraad tegen de Poolse grens aan ligt, is 145 megawatt. Bij lange na niet wat de initiatiefnemers in de Veenkoloniën denken te halen. Volgens Nieboer toont dat de enorm technologische vlucht die de ontwikkeling van zonne-energie heeft genomen. ,,Nadat dat park in oktober 2012 is geopend, zijn de ontwikkelingen niet stil blijven staan. Er zijn al zonnepanelen die aan twee kanten rendement opleveren. Het zonnepark dat ondernemer Piel in 2e Exloërmond dit jaar heeft aangelegd, is 1,5 hectare groot en levert 1,5 megawatt energie op. 1 hectare op 1 megawatt. Dat is het bewijs dat het rendement hoger is geworden.”

Zon is de energiebron voor de toekomst, verzekert Nieboer. ,,De technologie van zonne-energie maakt een enorme ontwikkeling door. Het is zelfs al mogelijk gewassen te verbouwen op plekken waar zonnepanelen staan. Maar als je dat aan politici uitlegt, is het net of ze alleen nog maar steviger op windenergie inzetten. Ze blijven de andere kant op kijken. Het is een tunnelvisie aan het worden.”

Achterhaald

Actiegroepen en ondernemers maken met hun plan een vlucht naar voren. In de wetenschap dat dit misschien wel de laatste kans is om hun gelijk te halen. Nieboer: ,,Windenergie is dom, achterhaald en ons land is er te klein voor.” De molens die in het Mondengebied en Oostermoer gepland zijn, krijgen een tiphoogte van boven de 200 meter. Voor zover bekend telt dit land nu maar één molen van dat formaat. Nieboer: ,,Die staat in Medemblik. De Ambtenaar, zo noemen ze hem, omdat hij zo weinig draait.”

Foto: Archief DvhN