Direct naar de inhoud.

Menistenplein in Stadskanaal moet een aantrekkelijk belevingsplein worden

 

STADSKANAAL – Veel inwoners en ondernemers aan het Menistenplein in Stadskanaal willen dat het plein voor de deur liever vandaag dan morgen een grondige opknapbeurt krijgt.

door Paul Abrahams

De schets die architect Jacob Meijer uit Stadskanaal heeft gemaakt, wordt breed omarmd. Zo blijkt uit een bijeenkomst voor omwonenden, winkeliers en vastgoedeigenaars op het gemeentehuis eind vorige week. De kosten voor het uitvoeren van allerhande werkzaamheden vallen mee, vindt Meijer. “Voor dat geld krijgt Stadskanaal een werkelijk heel aantrekkelijk belevingsplein waar bezoekers graag een tijd vertoeven.”

“Er moet snel wat gebeuren”, vult ondernemer Roy Schulte aan. Hij is de uitbater van Kwalitaria Menistenplein. “Wil je als Stadskanaal ook klanten uit de wijde regio blijven trekken, dan moeten we nu samen de schouders eronder zetten. Voordat het te laat is. Er is geen tijd meer om in de stoel achterover te leunen. Het ontbreekt aan beleving. Stadskanaal moet veel aantrekkelijker worden om te bezoeken. Nu rijden klanten heel gemakkelijk een paar kilometer door naar andere plaatsen in de regio. Het raakt ook de werkgelegenheid. Je moet eens weten hoeveel mensen hun salaris verdienen in de winkels.”

Met een metamorfose van het Menistenplein kan een stevig fundament worden gelegd voor een project dat in de komende tijd wordt uitgerold naar de andere pleinen in het centrum van Stadskanaal. “Iemand moet het voortouw nemen, moet de regie nemen”, vindt Jacob Meijer. “Het college van burgemeester en wethouders is positief, maar de gemeenteraad van Stadskanaal moet uiteindelijk toestemming geven om het geld beschikbaar te stellen. Op korte termijn nodigen we de raadsleden uit voor een informatiebijeenkomst inclusief tekst en uitleg over de kosten. Aansluitend vindt een wandeling over het plein plaats. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat het de hoogste tijd is om de handen uit de mouwen te steken. Eerlijk gezegd vinden we dat over uiterlijk drie maanden de klus geklaard moet zijn. De vaart moet erin blijven, we moeten nu doorzetten, het vuurtje moet worden opgestookt. Mocht Stadskanaal het volledige bedrag niet op korte termijn op tafel kunnen leggen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Eén van de ondernemers is bereid een gedeelte van het bedrag voor te schieten.”

In het tot in details uitgewerkte plan is onder meer te lezen dat de twee enorme bloembakken – een flinke sta-in-de weg – fors worden verkleind. Verder wordt de bestrating aangepast, worden verschillende mobiele bloembakken geplaatst om een parkachtige omgeving te creëren – het groen wordt onderhouden door scholieren van PRO Stadskanaal – en ook worden de huidige verlichtingspalen vervangen door moderne staalkabels met LED verlichting. Verder worden op twee locaties op het plein terrassen ingericht met heaters en met plek voor in totaal zo’n 240 personen.

Een comité gaat bovendien plannen uitwerken om met de regelmaat van de klok voor veel reuring te zorgen. “Met alleen een oogstrelend plein ben je er natuurlijk nog niet. Er moet namelijk ook beleving zijn. Dat varieert van kerstmarkten tot live muziek. En nog veel meer. Het moet eigenlijk zo zijn dat de mensen moeten ‘knokken’ om een plekje te bemachtigen op één van de twee terrassen.”

De schetsen zijn gemaakt door architect Jacob Meijer uit Stadskanaal.