Direct naar de inhoud.

Mogelijke oplossingen voor problemen ontvangst Ziggo

STADSKANAAL – De perikelen rondom de problemen met de ontvangst van Ziggo na de fusie met UPC blijven de gemoederen in de Kanaalstreek bezig houden.

Veel mensen klagen bij uw redacteur over de foutmeldingen op het scherm als HD kwaliteit wordt gekeken. En regelmatig loopt het scherm vast. Zelfs als noodgedwongen analoog wordt gekeken. En Ziggo doet niets. De oorzaak ligt niet bij het bedrijf, krijgen lezers te horen. Maar voor de fusie was het beeld wel goed!

Johan de Boer runt een radio en tv reparatiebedrijf in de Kanaalstreek. Hij gaat proberen in ‘Jip en Janneke taal’ een oplossing voor het probleem te vinden.

“De problemen zijn eigenlijk een gevolg van de snelle vernieuwingen die op gebied van televisie worden doorgevoerd. Fabrikanten en Ziggo/UPC hebben onderling afspraken gemaakt hoe toestellen reageren op digitale TV. Hierdoor zijn van alle bekende merken toestellen te koop die Ziggo gecertificeerd zijn. Dat geldt ook voor ontvangers en cam modules.

Door de snelle veranderingen gaat het mis. Was er eerst digitale televisie met het oude plaatje van de beeldbuis met resolutie 760 bij 576 pixels, daarna werd het als snel 1377 bij 768 pixels en nu is het 1920 bij 1080 pixels. Ook werd binnen tien jaar tijd het aanbod uitgebreid met onder meer terugkijk TV, betaal TV en smart TV.

Op een zeker moment kunnen de oudere televisie en kastjes/modules het niet meer bijhouden. Vergelijk het maar met computerprogramma’s die niet meer goed werken onder Windows 95.

Wat zijn nu de oplossingen? Controleer of het toestel door Ziggo is gecertificeerd. Dat is te bekijken op internet. Als het digitale kastje ouder is dan vier jaar, dan werkt het niet goed samen met Ziggo.

Jongere kastjes kunnen software matig opgewaardeerd worden mits de leverancier kan leveren. Dat is te bekijken op de website van de leverancier. Dit geldt tevens voor televisies met een cam module mits de televisie beschikt over een usb poort.

Toestellen met een cam module zouden eigenlijk moeten beschikken over v 1.3. Zit er een cam module in van v 1.0, v 1.1, of v 1.2, dan zou deze vervangen moeten worden door v 1.3. Nu moet de televisie weer goed beeld geven.

Bepaalde toestellen van bekende merken van jaartal 2011, 2012 en 2013 vragen een speciale behandeling: een nieuwe cam moduel V 1.3 en nieuwe software via USB en website van de fabrikant.

Toch een vastloper of geen zenders in HD? Dan moet in het menu van het toestel op de plaats van server 5555 het cijfer 43207 worden ingevoerd. Daarna moeten de zenders opnieuw worden gezocht en dat zou het probleem opgelost moeten zijn.

O ja, nieuwe toestellen werken alleen maar met cam module v 1.3

Bron: www.kanaalstreek.nl