Direct naar de inhoud.

Museum Musica | ?Alles is schoongemaakt en alles doet het weer?

STADSKANAAL – Jan en Smilka Norder staan te popelen om de deur van Museum Musica te openen. Nog een paar nachtjes slapen, dan kan weer een kijkje worden genomen in het bijzondere museum in de voormalige Bethel kerk in Stadskanaal-Noord.

door Paul Abrahams

Op Tweede Paasdag zijn bezoekers ‘s middags vanaf twee uur van harte welkom. In het museum is werkelijk van alles te bekijken. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio’s tot harmonica’s. “We hebben in de wintermaanden alles schoongemaakt en alles doet het weer”, vertelt de 68-jarige Jan. “We zijn klaar voor het 23ste seizoen. We plakken er maar weer een jaar aan vast.”

“We zijn nog gezond en we vinden het te leuk om met Museum Musica te stoppen”, vult de twee jaar jongere Smilka aan. “Dat komt ook door de enthousiaste reacties van het publiek. We zien alleen maar blije gezichten als de bezoekers weer het pand verlaten. Er zijn mensen die uren lang met volle teugen genieten. Niet zo vreemd hoor, want er is ook zoveel te zien bij ons.”

Sinds jaar en dag trekt Museum Musica – het museum waar muziek in zit – zo’n drieduizend bezoekers. “Uit Nederland, maar ook uit het buitenland hoor. Er is al een keer een bus met Italiaanse en Amerikaanse toeristen voor de deur geparkeerd. We redden ons wel in het Engels, maar een rondleiding verzorgen in het Italiaans, dat valt niet mee.”

Het echtpaar uit Stadskanaal krijgt geen subsidie en moet financieel gezien dus de eigen broek ophouden. Het beeldbepalende gebouw vraagt veel onderhoud. Zo moet het gebouw nodig worden geverfd. “We vragen een vrije gift. Als we grote groepen ontvangen, dan wordt een bijdrage gevraagd, maar dat is inclusief een rondleiding en twee kopjes koffie.”

Museum Musica – gevestigd aan de Scheepswerfkade 34-35 in Stadskanaal – is tot en met 31 oktober op zaterdag en zondag geopend. In de maanden juli en augustus kunnen belangstellenden eveneens op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur terecht.

Bron: www.kanaalstreek.nl