Direct naar de inhoud.

MusSAILkanaal | Een fantastisch schouwspel in het centrum van Musselkanaal

MUSSELKANAAL – MusSAILkanaal staat op het punt van beginnen. In de komende dagen liggen meer dan honderd historische bedrijfsvaartuigen aangemeerd in Musselkanaal.

door Paul Abrahams

Na plaatsen als Vlissingen en Den Helder wordt de jaarlijkse reünie van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig dit jaar in Musselkanaal gehouden. “Een juweel in de kroon van het jubileumjaar 250 jaar Het Stadskanaal en 400 jaar Semslinie”, benadrukt Joop Zuidema. Hij is enkele jaren geleden samen met Jan Mulder de aanjager geweest om het spraakmakende evenement naar Musselkanaal te halen. “Blijkbaar is ons verhaal goed genoeg geweest om de leden van de vereniging te overtuigen om uiteindelijk voor Musselkanaal te kiezen. En niet voor bijvoorbeeld Rotterdam.”

Na vele, vele maanden van voorbereidingen is het aftellen nu begonnen. De eerste schippers hebben hun historische boot al aangelegd aan de kade van het Stadskanaal of in het Spoordok en vandaag en morgen arriveren de andere schippers die zich hebben aangemeld in Musselkanaal. “Het wordt een boeiende logistieke operatie om alle schepen snel op de juiste plek van bestemming te krijgen”, weet Jan Mulder. “Je hebt ook nog te maken met andere bootjesmensen die door het Stadskanaal varen en in Musselkanaal willen verblijven. Maar we zijn er helemaal klaar voor.”

Dat zoveel historische bedrijfsvaartuigen tegelijkertijd in Musselkanaal zijn te bekijken – een flink aantal schepen is indertijd gebouwd op werven in de Veenkoloniën – is uniek, weet Joop Zuidema. “Dit komt niet meer terug. De leden hebben namelijk besloten dat met ingang van 2016 het vlaggenschip van de vereniging te zien moet zijn in de haven waar de reünie wordt gehouden. Nu ligt de Terra Nova met een lengte van 50 meter en een breedte van 6,60 meter in Veendam.”

Tijdens de reünie vinden allerhande activiteiten plaats voor de schippers en voor de bezoekers. Van live muziek tot een nautische markt.

Zuidema en Mulder verwachten dat tienduizenden mensen uit de wijde regio in de komende dagen een kijkje komen nemen. “Voldoende verkeersregelaars zorgen ervoor dat de automobilisten naar de beschikbare parkeerterreinen worden geleid en het is zelfs mogelijk om met de trein van Arriva naar Musselkanaal te reizen. Geweldig toch!”

Waarom een bezoek aan MusSAILkanaal moet worden gebracht? “Het is prachtig om al die oude boten bij elkaar te zien liggen”, zegt Zuidema. “Het ademt weer de sfeer van vroeger. Dat moet je een keer persoonlijk hebben meegemaakt. Het is een fantastisch schouwspel!”

“Het is werkelijk prachtig om al die verschillende soorten boten te bekijken en te luisteren naar de verhalen van de schippers”, vult Mulder aan. “En dan het motorgeluid van zo’n schip. Het klinkt als een concert van The Beatles.”

Kijk voor meer informatie op www.250400.nl

 

Bron: www.kanaalstreek.nl