Direct naar de inhoud.

Nieuw hoofdstuk bij herindeling van gemeenten

VEENDAM – Bellingwedde en Vlagtwedde hoeven niet gedwongen te fuseren met Veendam, Pekela en Stadskanaal. Bellingwedde en Vlagtwedde mogen een gemeente worden. 

De provincie heeft de procedure tot de vorming van deze grote gemeente stopgezet en laat het aan de gemeenten zelf over met wie ze gaan fuseren.

Toekomstproof

De eis die Gedeputeerde Staten aan de nu nog 23 gemeenten in de provincie stellen is dat ze sterk de toekomst tegemoet kunnen treden. Ze moeten voldoende bestuurskracht hebben om ‘toekomstproof’ verder te gaan. En herindeling is daarbij verplicht. Voor het einde van het jaar moeten alle gemeenten laten weten met wie ze gaan fuseren.

Veertien van de 23 gemeenten zijn er onderling nog steeds niet uit. Negen van de 23 gemeenten wel. Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren gaan samen; evenals Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

Slepend

De herindelingsplannen in Groningen spelen sinds begin 2013. Toen presenteerde de commissie Jansen het rapport ‘Grenzeloos Gunnen’, waarin werd geadviseerd om de 23 gemeenten uiterlijk eind 2017 samen te voegen tot zes nieuwe. Het advies leidde tot weerstand; in de ene gemeente meer dan in de andere. Omdat in veel gemeenten besluiten uitbleven, nam de provincie het heft in eigen hand. Nu laat ze de teugels weer wat vieren.

 

Bron: Binnenlandsbestuur

Bron: www.kanaalstreek.nl