Direct naar de inhoud.

NK Bommetje in Bad Noord in Stadskanaal

STADSKANAAL – Op zaterdag 15 augustus 2015 wordt in Bad Noord in Stadskanaal voor de vijftiende keer het NK bommetje gehouden.

door Paul Abrahams

“En dan zul je zien dat een vijftienjarige deelnemer met het startnummer 15 met de eerste prijs aan de haal gaat”, grapt Aletta Wubs van Stichting Zwembad Noord Stadskanaal. Zij organiseert samen met de andere bestuursleden Gert Wubs, Hans Broekhuis, Renko Lamein en badjuf Heidi Reijke het evenement, dat elk jaar veel deelnemers en veel publiek op de been brengt. “Maar een plons met een hoogte van 15 meter, dat gaat niet lukken. Het record staat nu op ruim tien meter.”

Deelnemers moeten vanaf een hoogte van drie meter proberen om een zo hoog mogelijke plons te produceren. “Een man of een vrouw met de meeste kilo’s hoeft niet persé te winnen”, weet Gert Wubs inmiddels uit eigen ervaring. “Het gaat niet alleen om de massa, maar ook om de techniek. Zo heeft Edwin Jongejans – voormalig Europees en Wereldkampioen schoonspringen en deelnemer aan de Olympische Spelen – een keer de nationale titel in de wacht gesleept. En die was echt niets te zwaar hoor. Integendeel.”

Het NK bommetje is sinds jaar en dag één van de hoogtepunten van het zwembadseizoen in Noord. “We krijgen aanmeldingen uit de wijde regio. Dat is niet zo vreemd, want het is gewoon een hartstikke leuk evenement. We doen er werkelijk alles aan om de deelnemers en het publiek een leuke dag te bezorgen. Alles wordt feestelijk versierd, er is muziek en er is lekkernij te koop. Alleen het weer hebben we jammer genoeg niet in de hand.”

Er wordt gestreden in twee leeftijdscategorieën: jeugd en volwassenen. Ook ook na afloop een originaliteitsprijs uitgereikt. “Er zijn bekers en waardebonnen te winnen. En natuurlijk mag je je een jaar lang Nederlands kampioen bommetje noemen.”

Vier juryleden – dat zijn vertegenwoordigers van Stichting Zwembad Noord Stadskanaal, de ijsvereniging, de buurtvereniging en de duikvereniging – moeten vanaf het speciale podium hun ogen tijdens het NK goed openhouden. Met behulp van een meetlat moeten zij namelijk het klassement samenstellen. “In eerste instantie vindt een voorronde plaats. Iedereen mag slechts één keer springen. Je moet dus meteen volle bak. De tien beste deelnemers plaatsen zich uiteindelijk voor de finale. Rond de klok van acht uur vindt de prijsuitreiking plaats.”

Op de lijst met deelnemers staat inmiddels al een flink aantal namen. Aanmelden kan dagelijks bij de kassa van het zwembad, maar het is ook mogelijk om telefonisch de naam door te geven (0599-612070). Twijfelaars kunnen zich nog tot uiterlijk zaterdag drie uur inschrijven. Later kan beslist niet, want om half vier begint het Nederlands kampioenschap. Speaker is Erik Vissering.

Meedoen kost één euro. Het inschrijfgeld wordt elk jaar goed gebruikt. “We hebben bijvoorbeeld al een AED gekocht en we hebben een keer de duikplank kunnen vervangen. Het geld is nu bestemd voor de aanschaf van een speeltoestel in het water.”

Bron: www.kanaalstreek.nl