Direct naar de inhoud.

Oogstfeest Onstwedde: een stap terug in de tijd

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, paardensport, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 22 augustus plaatsvindt op het evenemententerrein.

De 30ste editie van het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door mede-oprichter Klaas Meijer en huidig voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Ambachten

Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstraties van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.

Ook zijn er diverse andere handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. Nieuw is het ambachtelijk maken van midwinterhoorns. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Muziek, honden en valkenier

Verder treedt het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda op en zijn er live-optredens van The Clan MacBeth Pipe Band. Ook klinkt er de hele dag vrolijke draaiorgelmuziek. Een valkenier geeft spectaculaire demonstraties met verschillende roofvogels en HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker.

Kinderen

Voor kinderen zijn er onder meer een kinderbraderie, gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een zweefmolen en optredens van poppentheater, een goochelaar eneen clown.Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur. Camping De Sikkenberg uit Onstwedde en Pjerke Buitensport zijn aanwezig met een luchtkussen en zij verzorgen ook boogschieten voor kinderen en jongeren.

Paardensport en oldtimers

Paardensportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege. Er kan vrij worden gereden en er zijn paardenshows. Ook is er een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Deze is enigszins kleinschaliger opgezet dan voorgaande jaren. Zo zijn er alleen nog personenauto’s te zien van voor 1975.

Een entreebiljet kost vier euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Bron: www.kanaalstreek.nl