Direct naar de inhoud.

Rubriek | Vervlogen Tijden ? over de Buinermond en het Schoolpad

NIEUW-BUINEN – Jacco Pranger uit Nieuw-Buinen heeft een aanvulling geschreven op het artikel van Jaap Meijering over de ingang Buinermond en het Schoolpad dat vorige week is geplaatst.

De naam Schoolpad komt hoogstwaarschijnlijk van het eerste schoolgebouw dat stond op de plaats waar nu het Dwarsdiep nummer 63 en 64 in Nieuw-Buinen staan. Dit schooltje werd gebouwd in 1831 op de gemeente grens met Stadskanaal (Brugstraat). De straat werd in de volksmond Schoolpadje genoemd. Kinderen van Nieuw-Buinen bezochten de school, maar ook kinderen van Drouwenermond gingen naar deze school.

De kinderen van Drouwenermond liepen over het zandpad dat ook wel Ploegerslaan wordt genoemd. Deze zandweg loopt langs het tankstation van Kap en het bedrijf van Onrust aan de Brugkade. De zandweg ligt er nog steeds. Vroeger stonden hier veel huizen, onder meer van de familie Wubs.

In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben de woningen plaats gemaakt voor industrie en voor de aanleg van de weg Stadskanaal naar Borger. Ook het kanaal die we zien op de foto van rond 1900 is nog te zien. Het kanaal is gedempt in de begin jaren 70 van de vorige eeuw. Verder zien we op de huidige plek van de rotonde en de Aldi nog enkele woonhuizen van de Dwarskade. En aan de linkerzijde van de foto zien we de situatie, waar destijds de school stond en waar nu enkele woonhuizen staan. Ook de kruidenierswinkel van de familie Dijkhuis en het stukadoorsbedrijf van de familie Fennema zijn te zien. De brug is er ook niet meer. Die heeft plaats gemaakt voor een autoweg.

Het schoolgebouw aan het Dwarsdiep was in gebruik tot 1843, waarna in Nieuw-Buinen op plaats nummer 15 een nieuwe school werd gebouwd. Dit lag meer centraal in het dorp Nieuw-Buinen en bood meer ruimte voor de vele kinderen die deze school bezochten. In de topjaren waren er meer dan 300 leerlingen. Tot 1978 was de school in gebruik.

Jacco Pranger heeft als bron gebruik gemaakt van het boek ‘Nieuw-Buinen en Buinerveen, Historisch verbonden’ van H. Schuurman.

U wilt reageren op het artikel? U heeft aanvullende informatie? Neem dan contact op Jacco Pranger, 06-21831002 of pranger@nieuwbuinen.com

Bron: www.kanaalstreek.nl