Direct naar de inhoud.

Rubriek | Vervlogen Tijden ? over firma T. de Haas anno 1875

STADSKANAAL – In de rubriek Vervlogen Tijden neemt Jaap Meijering de lezers mee naar een oud Knoalster bedrijf: firma T. de Haas anno 1875.

Waar nu de Aldi supermarkt aan de Hoofdstraat is gevestigd, stond vroeger een in stijl gebouwd herenhuis. Deze woning werd in opdracht van Tiddo de Haas ontworpen en gebouwd. Het pand met fraaie daklijst versieringen doet denken aan de Oostenrijkse bouw. Achter de woning met kantoren, verrees de fabriek met de distilleerderij en wijnhandel Fa. T. de Haas, opgericht in 1875.

De inrit links op de foto gaf toegang tot de kantoren en de fabriek. Rechts de ingang naar het woonhuis en de distilleerderij. De deuren hiervan werden angstvallig dicht gehouden. Hier achter werden de halffabricaten volgens eigen procedé verwerkt tot onder meer 1e klasse zachte jenever en brandewijn.

Uit de verschillende advertenties werden niet alleen uitsluitend superieure wijnen en likeuren, maar ook limonadesiroop en mineraalwater aanbevolen. Firma T. de Haas werd in hun reclamefolders vaak afgebeeld met het logo van een haas. Ook was de firma zeer bekend om zijn Echte Groninger Fladderac. Knoalster dichter Geert TeisPzn. schreef in 1920 een gedicht waarin het product werd aangeprezen als een wondermedicijn. De laatste regels hiervan luidden: “Dat mokt van die ’n jongkerel weer, ’n kerel op peerd oalboas! Ik keek wat op ’t receppie ston: DRINK FLADDERAC VAN DE HOAS”.

Niet alleen in het Noorden, maar in het gehele land waren hun dranken alom bekend.

Vanuit de Menistenlaan liep vroeger een breed pad tot aan de toenmalige tennisbanen achter Hotel Dopper. Aan het eind van dit pad stond een eigen loods van De Haas, waar wijnen in fusten stonden opgeslagen. Rondom deze loods werden op een grondstuk die strekte tot aan het vroegere Boerendiep (nu het Centrum Passage Europaplein) onder meer aalbessen en zwarte bessen gekweekt die weer voor eigen fabricage werden gebruikt.

Na Tiddo de Haas nam zoon Rudolf de Haas de zaak over. Na de oorlog werd diens neef Reint H. Nieboer directeur/eigenaar. Helaas werden in 1983 de deuren van dit markante bedrijf gesloten. Op het terrein werd de nieuwe Aldi supermarkt in november van dat jaar geopend.

Het pand links bestaat nog steeds. West House had hier jaren zijn herenkledingzaak. Nu is er de verloskundigenpraktijk Flow gevestigd. In het pand rechts naast de Haas was respectievelijk gevestigd de hoedenzaak van Gezusters van Dijken, sportzaak Bralts, Radio Boelman, 3 Suisses breimode en Wieringa brillen. Daarnaast Ronde’s schoenhandel en de fruitzaak van Voor in ’t Holt. aas rechts Deze beide panden zijn afgebroken om plaats te maken voor de parkeerterreinen van Aldi.

Voor reacties, aanvullingen of vragen: Jaap Meijering 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl

 

Bron: www.kanaalstreek.nl