Direct naar de inhoud.

?s Avonds wel thuis eten, een warme hap en geen sonde voeding

STADSKANAAL – De gemiddelde leeftijd van de ambulancezorg Groningen is een stuk lager geworden. Henk Bekker uit Stadskanaal en Gerrit Eggink uit Nieuw-Buinen zijn vrijdag allebei ‘met de VUT gegaan’.

door Paul Abrahams

Met veel tamtam – een stoet ambulances met sirenes en zwaailampen – werd het tweetal in een oude Cadillac ambulance van huis opgehaald en via een bezoek aan het Refaja ziekenhuis naar de ambulancepost aan de Veenstraat naast de brandweerkazerne gebracht. Daar werden Henk en Gerrit getrakteerd op een ontbijt samen met een flink aantal collega’s. Later op de dag werden de twee medewerkers tijdens een receptie feestelijk uitgezwaaid.

De 61-jarige Henk Bekker is veertig jaar ambulancechauffeur geweest. Gerrit Eggink (ook 61 jaar) heeft een kwart eeuw als ambulanceverpleegkundige gewerkt. Daarvoor stond hij als IC verpleegkundige op de loonlijst van het Refaja ziekenhuis.

“In de loop der jaren is veel veranderd”, blikt Henk terug. “Een EHBO diploma was destijds genoeg om achter het stuur van de ambulance te zitten. Ook wat betreft de apparatuur was het vaak behelpen. Moet je vandaag de dag eens zien. Je bent allround opgeleid en we hebben nu werkelijk ‘alles aan boord’ om patiënten ter plekke goed te kunnen helpen.”

“Werken bij de ambulancezorg is hollen of stil staan”, vult Gerrit aan. “Je hebt natuurlijk geplande ritten, maar daarnaast ook de spoedritten. Dan moet je maar afwachten wat je ter plaatse aantreft. Er zijn wel eens dagen geweest dat we de ambulancepost niet hebben gezien. Zo druk was het dan.”

In de afgelopen jaren hebben Henk en Gerrit veel samen gewerkt. “Je kunt wel zeggen dat we goed met elkaar konden opschieten. We waren echt een geoliede machine. We hoefden dan tijdens acute situaties niet veel te zeggen. Eén blik was vaak voldoende. We wisten wat we aan elkaar hadden, we wisten allebei wat gedaan moest worden.”

De eigen veiligheid heeft altijd centraal gestaan, benadrukken de twee vutters. “Natuurlijk probeer je een patiënt als het moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen, maar we hebben altijd tegen elkaar gezegd: we willen wel graag vanavond thuis eten. En dan graag een warme hap en geen sonde voeding.”

Bron: www.kanaalstreek.nl