Direct naar de inhoud.

Stadskanaal krijgt nieuw operatiecomplex

STADSKANAAL – Een lang gekoesterde wens voor de Kanaalstreek gaat in vervulling. Het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal krijgt toch een nieuw operatiekamercomplex.

In de tuin achter het beddenhuis van het ziekenhuis wordt een nieuw gebouw neergezet van ruim 1800 vierkante meter met vier operatiekamers, een uitslaapruimte, twee opdekkamers en bijbehorende voorzieningen. Het twee verdiepingen hoge complex moet de huidige vier operatiekamers vervangen, die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten.

Veilige toekomst
Met de miljoeneninvestering laat de raad van bestuur van de overkoepelende Treant Zorggroep zien dat het ziekenhuis in Stadskanaal voor de komende jaren is veiliggesteld. De nieuwbouw van operatiekamers zou al in 2010 gebeuren maar is telkens uitgesteld.

De toenmalige directie wilde nieuwbouw maar zorgverzekeraar Menzis lag dwars omdat er weinig toekomst was voor zo’n klein ziekenhuis. Daarop werd een actiegroep opgericht in Stadskanaal en omgeving en krabbelde Menzis terug met de belofte dat er toch operatiekamers gebouwd mochten worden.

Uitstel
Die nieuwbouw werd vervolgens weer uitgesteld toen het Refaja met het Scheper Ziekenhuis Emmen en Bethesda Hoogeveen fuseerde tot de Treant Zorggroep. Geruime tijd overwoog de nieuwe fusie-organisatie een nieuw ziekenhuis te gaan bouwen op een centrale locatie in Drenthe. Daar werd toch weer van af gestapt. Maar ook toen het Treant-bestuur besloot de drie ziekenhuislocaties volwaardig open te houden, bleef nieuwbouw van het ok-complex in Stadskanaal onzeker. Begin dit jaar werd nog gesproken over het opknappen van de huidige operatiekamers.

Het personeel in Stadskanaal is vorige week ingelicht over de nieuwbouwplannen en donderdag is er voor omwonenden van het ziekenhuis een informatieavond. Volgens Ruud Tromp, manager bedrijfsvoering van de ok’s, moet het complex medio 2016 in gebruik genomen worden. Hoe lang de bouw duurt hangt af van welk bouwbedrijf de klus gaat doen. De offertes zijn net de deur uit.

Hygiëne
De nieuwe operatiekamers worden een tikkeltje ruimer dan de huidige en voldoen veel beter aan de moderne eisen van hygiëne en veiligheid. In 2012 kreeg het Refaja nog een tik op de vingers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg omdat de hygiëneregels in de operatiekamers niet exact werden nageleefd.

Het worden vier operatiekamers van klasse 1, waarin in principe alle soorten operaties mogelijk zijn. ,,De ligging in het ziekenhuis ten opzichte van het beddenhuis is handiger zodat patiënten in bed niet meer door de ontvangstruimte hoeven’, zegt Tromp. Er komt een nieuwe gang tussen het oude beddenhuis en het nieuwe complex en in het oude gebouw worden ook investeringen gedaan, zoals een betere opslag van gesteriliseerd operatiemateriaal.