Direct naar de inhoud.

Stoomspektakel in Stadskanaal

stoomtrein_herfst

STADSKANAAL – Stoomtreinen, stoomtractoren, stoomboten en meer, dat is Stadskanaal onder Stoom. Zaterdag 17 en zondag 18 september staat Museumspoorlijn STAR weer bol van de activiteiten.

Vele stoomwalsen en stoomtractoren zijn er te vinden. Maar ook een speciale gast, stoomlocomotief ‘Niedersachsen’ van de Eisenbahnfreunde Hasetal uit Haselünne zal dat weekend op de spoorlijn in de Oost-Groninger Veenkoloniën rijden

Stoomtreinen: speciale gast uit Duitsland

Zoals vanouds zullen er weer vele treinen rijden. Museumspoorlijn STAR zet de ruim 130 ton zware stoomlocomotief 52 8060 in en uit Duitsland komt stoomlocomotief ‘Niedersachsen’. De ‘Niedersachsen’ zal ook vele treinen gaan rijden. Het is voor het eerst dat deze locomotief, uit 1922, bij Museumspoorlijn STAR te zien is. Normaal rijdt deze locomotief tussen Meppen (Duitsland) en Essen (Oldb) in het Emsland. De treinen rijden een intensieve dienstregeling tussen Stadskanaal en Veendam en tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

Meer stoom

Uiteraard is er meer stoom. Vele stoomvoertuigen, zoals stoomwalsen en stoomtractoren zijn dat weekend in Stadskanaal te zien. Aan stoom op het water is ook gedacht. Stoomraderboot ‘De Jonge Wachter’ uit Zuidlaren komt eveneens. Bezoekers kunnen met een toegangskaart voor Stadskanaal onder Stoom ook met deze boot mee. Enkele stoomtractoren zullen op zaterdag 17 september aan het einde van de middag een rondrit maken door het centrum van Stadskanaal

Bij het station Stadskanaal zijn ook kleine treinen te vinden. Zoals een ministoomtrein waarop de jonge bezoekers mee kunnen rijden. Nog kleinere treinen zijn te vinden op de modelspoorbeurs.

En verder

Hoe wordt een stoomlocomotief onderhouden? Dat is te zien in de werkplaats van Museumspoorlijn STAR. Zondag 18 september is bij het station Musselkanaal een show van historische tractoren. In Stadskanaal zal de stichting OSO op die dag proberen het Nederlands record treintrekken te verbeteren. Zal het ze gaan lukken?

Wat kost het?

Een toegangskaartje voor Stadskanaal onder Stoom is 12 euro voor 12 jaar en ouder, een kinderkaartje (4 tot en met 11 jaar) is 5 euro. De kaart is de hele dag geldig in alle treinen en ook in de stoomboot en de paardentram. Parkeren is gratis. Er rijden gratis pendelbussen van het Nationaal Busmuseum tussen de parkeerplaats en station Stadskanaal.

Meer informatie over Stadskanaal onder Stoom is te vinden op de website van Museumspoorlijn STAR: www.stadskanaalrail.nl en ook op de Facebookpagina: www.facebook.com/museumspoorlijnstar/