Direct naar de inhoud.

Stukgoederendag bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal

stukgoederen_persbericht-950x712

STADSKANAAL – Met één druk op de knop bestellen…en vaak binnen 24 uur heb je de bestelling in huis. De pakketdiensten draaien overuren.

Maar vroeger had je geen internet. Ook zag het vervoer van pakketten er heel anders uit. Veel goederen gingen per spoor. Maar hoe ging dat nou? Museumspoorlijn STAR laat dat op maandag 16 mei (2e Pinksterdag) zien tussen Stadskanaal en Musselkanaal tijdens de ‘Stukgoederendag’.

In de eerste helft van de twintigste eeuw was het goederenvervoer per trein op z’n hoogtepunt. Op elk station was wel een goederenloods te vinden en vele bedrijven hadden een ‘spooraansluiting’. Rangeerlocomotieven verzorgden het vervoer van wagens naar bedrijven. En vandaar uit ging het per (vracht)auto naar de klanten. Een heel verschil met de pakketdiensten en het containervervoer van vandaag de dag.

Op Tweede Pinksterdag gaat Museumspoorlijn STAR terug in de tijd. Tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden extra treinen. Dat is niet alleen een personentrein, maar ook een historische goederentrein. Bovendien gaan met de personentrein goederenwagens mee.

De goederenwagens zijn niet leeg, zo worden er historische trekkers meegenomen op de trein. Ook worden, net als vroeger, goederen van de trein naar historische vrachtwagens gebracht en andersom. Bij de stations Stadskanaal en Musselkanaal zijn ook een aantal oude vrachtwagens en tractoren te zien.

Kinderen helpen mee

De jonge reizigers kunnen de conducteur en de rangeerder een handje helpen om de bagage en goederen in de trein te zetten. En uiteraard ook om het er weer uit te halen. In het museum in Stadskanaal staat een ‘rangeer-modelbaan’. Kinderen kunnen hier hun ‘rangeerdiploma’ halen.

Meer informatie

Tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden er vanwege stukgoederendag extra treinen. Tussen Stadskanaal en Veendam rijdt de stoomtrein volgens de normale dienstregeling. Meer informatie, zoals bijvoorbeeld over de dienstregeling, is te vinden op de website www.stadskanaalrail.nl

– See more at: http://www.kanaalstreek.nl/nieuws/52094/stukgoederendag-bij-museumspoorlijn-star-in-stadskanaal/#sthash.h0MetK4p.dpuf