Direct naar de inhoud.

Tiende kinderboek

STADSKANAAL – Recentelijk verscheen het tiende kinderboek van Brigitte Bosman. De schrijfster uit Stadskanaal maakte ‘De Snoepfabriek moet sluiten.’

door Cindy Houwen

“Het verhaal gaat over de jongen Wieber die samen met zijn opa op onderzoek uitgaat omdat de snoepfabriek dicht gaat. Opa leest dit en ze laten het er niet bij zitten. Er zitten veel detective elementen in. Ze maken een lijstje met verdachten die achter de sluiting zitten. Die kunnen ze afstrepen en uiteindelijk komen ze achter de zoete waarheid.”

Het idee voor het boek ontstond 1,5 geleden tijdens de terugrit van een kinderboekenmarkt in Den Haag. “Bij Gouda kwamen we langs een snoepfabriek. Ik wilde altijd al graag eens een boek over schrijven. Mijn dochter Alana zei: ‘Dan doe je dat toch gewoon.’ Op de terugweg was ik al aan het verzinnen waar het over zou gaan. Thuis ben ik met het idee verder gegaan.” Het eerste kinderboek van Brigitte kwam bijna 15 jaar geleden uit.

“Voor die tijd heb ik vier jaar de opleiding schrijven voor kinderen gedaan in Amsterdam.” Daarnaast is ze van huis uit pedagogisch opvoedkundige en volgde ze nog twee jaar de masterclass spannend schrijven bij Henk Apotheker. Met het schrijven van kinderboeken komen deze drie dingen bij elkaar.

De inspiratie voor de boeken haalt ze onder meer uit haar ervaring met het werken met kinderen, haar fantasie en het vermogen zich te verplaatsen hoe het is kind te zijn. Naast het schrijven doet Brigitte ook schrijversbezoeken. “Op scholen en bibliotheken vertel ik aan groepen kinderen over schrijven. Hoe een boek gemaakt wordt. Ik vertel over het verhaal en lees een stuk voor.” Bij de komende presentaties zal dochter Alana ook meegaan.

Zij componeerde en maakte zelf liedjes bij het boek en zal die dan ten gehore brengen. Het boek is ook deels interactief. Wieber en opa breken in in de snoepfabriek en kijken waar de controlekamer zit om van daaruit de fabriek weer te laten draaien. In het boek staan delen van het vluchtplan van de snoepfabriek.

“Als je die kopieert of overtrekt en in elkaar puzzelt zie je dat er één stuk ontbreekt. Dat is de geheime controlekamer. De oplossing staat op wieber.nl.” Daarnaast heeft Brigitte ook humor aan het boek toegevoegd. “De humor heb ik van mijn vader.” Bijvoorbeeld in de titels van de hoofdstukken waarin verwezen wordt naar snoep, maar ook taalgrapjes zoals opa die altijd cola met een rietje drinkt.

Opa heeft zo de bijnaam opa Colarietje en dat wordt verstaan als meneer Calorietje. Brigitte vindt het belangrijk dat er humor in het boek zit. Ze is al begonnen aan het volgende deel. Want ondanks dat eens een keer een manuscript voor een volwassen boek heeft gemaakt deed ze daar niks mee. “Mijn hart blijft bij de kinderboeken liggen.”

Bron: www.kanaalstreek.nl