Direct naar de inhoud.

Twee schoollokalen en een lerarenwoning bouwen in Malawi

NIEUW-BUINEN Afgelopen zaterdag is Anne-Marie Nieboer uit Nieuw-Buinen teruggekeerd uit Malawi, één van de armste landen van Afrika.

door Paul Abrahams

Ze heeft samen met haar vriendin Laura Blokzijl uit Stadskanaal – Laura was helaas verhinderd om bij het gesprek aanwezig te zijn – deelgenomen aan een project van de christelijke organisatie World Servants die werkvakanties van enkele weken voor jongeren organiseert.

In een dorp op vijf uur rijden van de hoofdstad Lilongwe hebben tientallen jongeren in de leeftijd van zestien tot en met achttien jaar twee nieuwe klaslokalen en een lerarenwoning gebouwd. Verder is begonnen met de bouw van een verschoningsruimte voor de oudere meisjes.

“Iedereen moest 2500 euro op tafel leggen”, vertelt de 18-jarige studente juridisch medewerker aan het Alfa College in Groningen. “Met dat geld werd het ticket betaald, de verblijfkosten, de kosten voor de werkkleding en de speciale werkschoenen en de aanschaf van bouwmaterialen. We hebben verschillende acties gehouden om het geld bij elkaar te krijgen. Zo hebben we bijvoorbeeld heel wat kerstmarkten bezocht met onze lootjesbomen.”

Twee jaar geleden stapten de twee vriendinnen ook al op het vliegtuig richting Afrika. Toen was Ghana de eindbestemming. Destijds werden drie woningen voor leraren gebouwd. Opmerkelijk is dat ook vader Jan Nieboer – de bekende groenteboer in de Kanaalstreek – ruim tien jaar geleden in Afrika is geweest. Toen werd samen met de atleten van de Globe Runners in Kenia een marathon gehouden in combinatie met de bouw van een school.

Terug naar Malawi. “Er zijn in het dorpje waar we zijn geweest voor de paar honderd leerlingen slechts twee klaslokalen beschikbaar”, vertelt Anne-Marie. “Van twee andere lokalen is het grasdak zo lek als een mandje. Ze zijn echt rijp voor de sloop. Als het regent, dan komt niemand naar school.”

De jongeren – ze sliepen in een klaslokaal – werden elke morgen bij het krieken van de dag gewekt. Om zes uur. Na een zogeheten ‘goede morgen gesprek’ stond om zeven uur het ontbijt klaar. Om acht uur werden ze vervolgens op de bouwplaats verwacht. “Er was geen dag gelijk”, blikt Anne-Marie terug. “We hebben werkelijk van alles gedaan. Van cement maken tot het opstapelen van stenen. Best wel pittig hoor. Het is winter in Malawi, maar de temperatuur was vaak toch nog hoger dan 25 graden. Om vijf uur waren we vrij en was er tijd om deel te nemen aan een avondprogramma. Maar veel jongeren lagen al voor negen uur weer onder de wol. Om zes uur was het ook al pikdonker.”

Het was dus flink aanpakken, maar toch had Anne-Marie de werkvakantie van World Servants in Malawi voor geen goud willen missen. “Het geeft toch een bijzonder gevoel dat je iets hebt kunnen doen voor iemand anders. En de laatste dag van ons verblijf zal ik nooit meer vergeten. Toen is een feest voor ons georganiseerd en zijn de klaslokalen en de lerarenwoningen officieel in gebruik genomen.”

Bron: www.kanaalstreek.nl