Direct naar de inhoud.

Verrassend Stadskanaal: vertrouwd en vernieuwend

Verrassend Stadskanaal: vertrouwd en vernieuwend

STADSKANAAL – Op 15, 16 en 17 juni barst het tweejaarlijkse evenement Verrassend Stadskanaal weer helemaal los.

De begroting is nog steeds niet helemaal rond, maar het bestuur heeft er vertrouwen in dat ook voor de laatste kosten dekking gevonden wordt.

“Het blijft fantastisch om een evenement als dit te mogen organiseren,” zegt Harm-Jan Riksen, voorzitter van Verrassend Stadskanaal. “Alles voor en door Stadskanaal en bijna alles gratis toegankelijk. Dankzij het enorme draagvlak bij gemeente, scholen, Rabobank en bedrijfsleven gaat het weer lukken om de boel flink op zijn kop te zetten.”

Verrassend Stadskanaal is dit jaar in hetzelfde weekend als het Pagefestival. “Het is nou eenmaal onmogelijk om vlak voor de zomervakantie een weekend te vinden dat helemaal vrij is,” zegt Riksen, “maar we zien dit helemaal niet als een probleem. We hebben goede contacten met de organisatie van het Pagefestival en we trekken samen op in de promotie. Met wat aanpassingen in onze programmering is het gelukt om elkaar juist aan te vullen. Er komt zelfs een taxiservice tussen beide evenementen, georganiseerd door plaatselijke autobedrijven, hoe geweldig is dat?”

Vrijdagmorgen wordt het evenement spectaculair geopend op het Raadhuisplein, in aanwezigheid van alle Go Sports-deelnemers, genodigden en andere belangstellenden. De leerlingen van groep 7-8 en klas 1-2 kunnen daarna weer een hele dag rennen, springen, klauteren op de verschillende pleinen in het centrum. Defensie zal zich weer presenteren met materieel en activiteiten. Theater Geert Teis doet na een korte break ook weer mee, dit jaar zelfs met een eigen productie: Midzomernachtdroom. “Zo komt onze jeugd écht in verbinding met bewegen, cultuur en elkaar,” aldus Riksen.

Urban Trail

Vrijdagmiddag is het tijd voor de Urban Trail, een boeiende verkenningsloop door gebouwen en langs onontdekte plekjes van Stadskanaal. Riksen: “Verschillende bedrijven hebben al aangeboden dat we dwars door hun zaak mogen lopen. Een speciale werkgroep met expertise van de Groningen Urban Trail is bezig het parcours uit te zetten. Het wordt echt heel bijzonder en iedereen kan meedoen. Als je geen 5 km kunt rennen, mag je ook best af en toe wandelen.”

Op vrijdagavond vindt de grote muziekavond plaats, die normaal op zaterdag was. Deze aanpassing is gedaan in verband met het Pagefestival. “Twee jaar geleden stond het Raadhuisplein helemaal vol bij Jewelste, Og3ne en Q-Music. De acts voor dit jaar houden we nog even geheim, maar het wordt zeker net zo gezellig. Net als twee jaar geleden is de avond gratis toegankelijk,” zegt Riksen.

Op zaterdag staan er bij de horecagelegenheden in het centrum weer mini podia met singer-songwriters en ander lokaal talent. Verschillende attributen van Go Sports blijven staan voor gezinnen met kinderen. Als vervanger van de drakenbootrace staat Tobbedansen op het programma. De Kanaalster horeca presenteert zich bovendien bij Stadskanaal Culinair, een aaneenschakeling van foodstands met proeverijtjes. En de zaterdagavond wordt georganiseerd door FOX Nightlife. Dit wordt een spectaculaire show met bekende DJ’s en streetacts op het Raadhuisplein.

Langste lunchtafel van Europa

Ook op zondag zijn er weer activiteiten. Riksen: “We beginnen het programma met de langste lunchtafel van Europa. Op de hoofdstraat staan allemaal tafels opgesteld. Het is de bedoeling dat mensen uit Stadskanaal daar om 12.00 uur aanschuiven met een eigen picknickmand. We hebben plek voor honderden mensen en we hopen dat dit ook weer nieuwe contacten oplevert, bijvoorbeeld voor mensen die behoefte hebben aan een praatje.”

Het middagprogramma wordt ingevuld met een vaderdagthema en muziek uit de gospelhoek. “Maar het wordt zeker geen evangelisatiedienst,” vervolgt Riksen, “de muziek is breed toegankelijk en van hoge kwaliteit. Eén van de acts is Ralph van Manen. Bij het publiek misschien niet zo bekend, maar wel in de internationale muziekscene. Hij heeft liedjes geschreven voor o.a. het Eurovisiesongfestival, Danny de Munck, Willeke Alberti en L.A. The Voices. Echt een aanrader voor mensen die van goede muziek houden.”

Prinsengrachtconcert op het kanaal

Het slotstuk van Verrassend Stadskanaal is zondagavond een heus prinsengrachtconcert, maar dan op het kanaal. We zijn in contact met een klassiek orkest en verkennen de mogelijkheid om de Jatrie ombouwen tot podium. Riksen: “Het is de bedoeling dat mensen met hun bootjes naar het centrum komen, met een glaasje wijn en een stukje kaas en zo op het water genieten van de muziek. Maar je mag natuurlijk ook gewoon een tuinstoel op de boulevard zetten.

Via de website www.verrassendstadskanaal.nl is steeds actuele informatie beschikbaar over de programmaonderdelen. Daar kunnen mensen zich straks ook opgeven voor de Urban Trail, of zich aanmelden voor de de mini podia.

Artikel is geplaatst door Paul Abrahams op