Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden | De Stationsbrug aan de landzijde in Stadskanaal in 1917

STADSKANAAL – Deze week neemt Jaap Meijering de lezers mee naar de Stationsbrug aan de landzijde in Stadskanaal in 1917.

De stationsbrug in Stadskanaal (gemeente Wildervank) had in de beginjaren van de vorige eeuw een belangrijke functie. Niet alleen de treinreizigers naar het Noord Ooster Locaal Spoorwegstation (N.O.L.S.) maakten er gebruik van’, maar ook de aan de ‘landskaande * gelegen bedrijven.

Op deze ansichtkaart uit 1917 waren er naast de Stationsbrug aan de latere Handelskade al twee grote panden verrezen, namelijk links het in 1913 geopende bankgebouw van Geertsema Feith & Co. en de in 1909 gevestigde Stoom Koffiebranderij en Theehandel De Noord Ooster. Doordat de trein een belangrijk start- en eindpunt was voor veel reizigers uit het hele land, ontstond er ook een nieuw centrum rondom deze brug. De bank werd in 1916 overgenomen door de Nationale Bankvereeniging, sinds 1929 beter bekend als Rotterdamsche Bank. Door fusie tot de AMRO bank vestigde zich in het gebouw een reclamebureau en het is nu het particulier bezit.

Johannes Brans sr. was de oprichter van de koffiebranderij. Op de foto zijn nog vele oude huizen te zien waarop in en direct na de 1e wereldoorlog (1914-18) nieuwe villa’s verrezen van ondernemers of verveners. Zo bouwde Brans in 1918 naast de koffiebranderij zijn villa Zon Rondom en in 1919 daarnaast een koetshuis die later als garage dienst deed.

Ook Gebr. Luttmer bouwde een paar grote villa’s aan de kade. De aardappel exporthandel, groenten- en fruit en zelfs een exportslagerij kwamen tot bloei mede door het achter de woningen gelegen spoordok waar per schip en spoor konden worden geladen of gelost.

Op de foto zien we de rails van de paardentram die een aftakking had over de brug naar het station. Zowel personen als goederen hadden daarmee weer aansluiting op te treintraject.

*Landzijde of landskaande zoals de Groningers zeggen is de overzijde van het kanaal waar meestal de boerderijen waren gevestigd met de daarachter gelegen gronden.

Voor reacties en of aanvullingen: Jaap Meijering 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl

 

Bron: www.kanaalstreek.nl