Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden: de villa?s van Somer en de eerste H.B.S. in Stadskanaal

STADSKANAAL – Drie weken geleden in de Kanaalstreek plaatste deze schrijver een nostalgische ansichtkaart ingang Drouwenermond uit 1904.

door Jaap Meijering

Deze keer een beeld iets verder in de mond. Ook vertelde ik dat links in de villa burgemeester Reijnders had gewoond. Dit is echter niet correct. Reijnders woonde tot rond 1917 in de grote witte woning aan de Hoofdkade 9. Hier was in de oorlog het Kringhuis gevestigd en daarna de christelijke Huishoudschool Wilhelmina.

Vanaf 1917 woonde R.A. Maarsingh ook daar en deze verhuisde in 1919 naar het Herenhuis in de Drouwenermond links op bovenstaande foto. De villa is gebouwd in opdracht van J.G.Somer. Deze was arts in Stadskanaal en Nieuw Buinen. Vanaf 1919 heeft R.A.Maarsingh vele jaren in de woning gewoond.

Stukadoor R.Kwakkelaar heeft het huis anders ingedeeld en van de voordeur een raam gemaakt. Sinds 1989 woont D.P.J. Top in de woning en is de bijna authentieke voordeur weer in de woning aanwezig en staan ook de beide schoorstenen weer op het wit gestukadoorde pand.

De grote witte villa midden op deze foto werd in 1905 gebouwd door H.A.Somer. Als eigenaar van de in 1875 door zijn vader opgerichte houthandel en turfstrooiselfabriek Landeweer & Somer, moest hij toch wel laten zien zich een grotere villa te kunnen veroorloven dan zijn broer en buurman.

De villa staat er nog steeds en heeft onder meer dienst gedaan als openbare leeszaal en is beter bekend als jeugdcentrum Rajakimoes als ook villa De Beuk.

Langs de Drouwenerstraat werd ook de houthandel van L & S gebouwd. Na de oorlog nam T.Huizinga de groothandel in hout en fineer over en vestigde zich later aan de Handelskade 55 in de boerderij van S.T.Berg. In de loodsen aan de Drouwenerstraat werden de hout- en bouwmaterialen activiteiten voortgezet door H.Linzel, begin jaren ‘60 door B.van Kalker en vanaf 1965 door houthandel Koerts. Nu staat al enige tijd de houtloods geheel leeg.

Tussen de houtloods en de villa lag een brug die over het water van de Molenwijk liep. Bij de knik in de Molenwijk liep dit water namelijk rechtdoor naar Drouwenermond. De naam Molenwijk is afgeleid van de molen die daar heeft gestaan.

Op de foto in het kanaal is links een losplaats te zien voor het laden en lossen van schepen. Vanaf hier liep er een rails naar de houtzagerij en turfstrooiselfabriek van Landweer & Somer.

Op deze ansichtkaart loopt een groot aantal jongelui langs het water. Dit zijn leerlingen van de in 1919 opgerichte christelijke H.B.S. De eerste lessen werden namelijk gehouden in een grote villa die zich verderop in de Drouwenermond bevond.

Iets verder dan het café van respectievelijk W.Wolthuis, G.Mellens en R.Smitin het verlengde van de Drouwenerstraat. De spoorlijn Stadskanaal-Ter Apel is nog niet op deze foto zichtbaar. Deze werd pas in 1924 aangelegd.

Rechts is nog juist een stukje van het Armenhuis te zien waar ik in het vorige artikel over heb gemeld. De zoon van H.A. Somer, Albertus Roelof was een bekend vliegenier en vloog vaak stuntend boven de Drouwenermond. Ook was hij naar men zegt de eerste die onder de brug van de Seine is doorgevlogen.In 1937 is hij op bijna 30 jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk in Frankrijk bij noodweer omgekomen.

Voor reacties, aanvullingen of vragen: Jaap Meijering 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl

Bron: www.kanaalstreek.nl