Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden keert terug naar Eerste Exlo

EERSTE EXLOERMOND – Deze week toont Jacco Pranger uit Nieuw-Buinen een foto uit Eerste Exloërmond, het woonhuis en het bedrijfspand op nummer 77 en 78 rond 1950.

Het woonhuis werd in 1906 gebouwd voor de familie A. Groenewold als café, winkelpand en woonhuis. In het winkelgedeelte rechts kon men kruidenierswaren kopen. Aan de linkerzijde was het café gedeelte ingericht met een lokaal voor bijeenkomsten als onder meer vergaderingen.

Rond 1910 kocht Jacob Pranger uit Buinerveen het pand en begon er een timmer en aannemersbedrijf. Eerste Exloërmond was toen nog een dorp waar veel gebouwd werd; woningen, boerderijen en bedrijfspanden. Pranger had er onder meer een timmerwerkplaats, een tegelmakersbedrijf, cement dakpannen makerij en puttenwerkplaats. Zijn vrouw runde een kleine winkel in kruidenierswaren. In het voormalige het café werden nu kruidenierswaren verkocht en waar eens de kruidenierswaren werden verkocht aan de rechterzijde van het huis, daar werd nu gewoond.

Tot 9 januari 1937 bleef de familie Pranger in Eerste Exloërmond wonen. Daarna verhuisde het echtpaar naar Musselkanaal om van het pensioen te genieten. De kinderen waren uitgevlogen naar elders. Gezienus Bouwman zette het bedrijf voort als timmer- en aannemersbedrijf. Zijn echtgenote verkocht galanterieën, de kruidenierswaren verdwenen uit het pand.

In de hoogtij dagen verdienden ruim 70 mensen een boterham. Het bedrijf genoot vijftig jaar een goede naam in de wijde regio. Zo is onder meer Maarsheerd gebouwd door Bouwman. In 1988 werd het bedrijf verkocht en ging het verder als Timmerfabriek Stadskanaal. In het bedrijfspand worden onder meer deuren en kozijnen gemaakt. Er staan rond de 20 medewerkers op de loonlijst. De woning is nu geheel ingericht voor bewoning, het winkelgedeelte is verbouwd tot woonruimte. Zo verdween er een stukje middenstand uit Eerste Exloërmond.

Verder zien we nog voor het pand het kanaal dat in de beginjaren 70 van de vorige eeuw werd gedempt. Nu rijden daar auto’s door de straat.

Wilt U reageren op het artikel? Bel dan Jacco Pranger, 06-21831002, of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com

Bron: www.kanaalstreek.nl