Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden over de de ingang van ?den Buinermond?

STADSKANAAL – In de rubriek Vervlogen tijden neemt Jaap Meijering de lezer mee naar de ingang van ‘den Buinermond’. Terug naar het jaar 1910.

In 1765, nu 250 jaar geleden werd begonnen met het graven van het Stads-kanaal vanaf Bareveld. In 1819 was het graven gevorderd tot de 1e Afdraai, waar nu de watertoren staat. Er werd begonnen met het graven van de Drouwener- en Buinermond, zodat ook de achterliggende Drouwener- en Buiner- veenmarken ‘aan snee’ worden gebracht en de afgegraven turf via het Stadskanaal kon worden afgevoerd.

Over het water van het Stadskanaal werd bij iedere ingang van de mond een draaibrug geplaatst die toegang gaf tot de mond. De foto op deze ansichtkaart uit 1910 is gemaakt vanaf het Stadskanaal richting Nieuw Buinen. De weg langs de Buinermond werd in de volksmond Schoolpad(je) genoemd (nu de Brugstraat), waarlangs de leerlingen vooraan uit de mond richting Stadskanaal liepen om hun lessen te volgen.

Precies zoals bij de Drouwenermond was er bij de brug links een brugwachtershuis gebouwd en bij de grote bomen rechts een scheepshelling. In dit geval de helling van Holtman uit 1852, waarvan een gedeelte van de loodsen nog steeds aanwezig is. Het daarachter gelegen zogeheten hellinggat is geheel verdwenen. Maar de dubbele hellingwoning rechts achter de hoge bomen staat er nog.Tegenwoordig liggen voor de loodsen in de wintermaanden moderne jachten te wachten tot ze te water worden gelaten. Misschien deze week ter opluistering van de Snikkeweek?

In de tijd dat de foto is genomen had J.Ketelaar in het brughuis tevens een autoverhuurinrichting en handel in rijwielen en motoren. Links en rechts van de brug was een kwart rond looppad waarover de brugwachter liep om de brug geheel te kunnen openen voor het drukke scheepvaartverkeer.

Rechts van de brug een zogeheten dukdalf om de schepen recht door de brug te loodsen. Doordat de kleine bruggetjes aan de kades in de beginperiode nog geen leuningen hadden en de straatverlichting niet optimaal was kon je zo maar naast het smalle bruggetje in het water terecht komen. Zo verdronken op 14 mei 1895 op deze manier ook meester Van der Woude en zijn vrouw. Zij woonden aan het Schoolpadje. Het moet ook voor de schoolgaande kinderen een ingrijpende gewaarwording zijn geweest.

Voor reacties of aanvullingen? mail: meijeringjl@planet.nl of 0599-613985.

Bron: www.kanaalstreek.nl