Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden ? over de omgeving van Bonnermond

STADSKANAAL – In de rubriek ‘Vervlogen tijden’ neemt Jaap Meijering de lezers mee naar de omgeving van Bonnermond.

Tot omstreeks 1915 werd het gedeelte van Stadskanaal, tussen het 1e of Springersverlaat en de Boerveenschemond, Bonnermond* genoemd. Daarna werd de naam van deze streek veranderd in Stadskanaal Pekelderweg.

Schuin tegenover deze mond werd vanaf het Stadskanaal een doorgang gegraven die weer toegang gaf tot het zogeheten 1e Boerendiep, dat evenwijdig liep met het Stadskanaal. Op de foto is naar links de ingang richting Boerendiep te zien die langs de Westerschool liep. De houten klapbrug zorgde er voor dat de paardentram, de omnibus en ander vervoer zijn weg tussen lange bomenrijen over de verharde zandweg door Stadskanaal kon volgen. Op het scheepsjagerspad konden twee paarden elkaar ruim passeren.

Over de brug links is de voorzijde van het 2e schoolgebouw in Stadskanaal uit 1843 nog juist zichtbaar. In 1938 werd deze Westerschool vervangen door een nieuw gebouw. Tegenover de school werd in 1860 een moutwijn fabriek gevestigd. In 1866 kocht de bekende fabrikant W.A. Scholten het complex en richtte het in als aardappelmeelfabriek. In 1929 werkten hier in de campagne nog 82 personen. Twee jaar later werd de fabriek gesloten en later gesloopt. Op het vrijkomende land liep later het vee van slager Dik en speelde voetbalvereniging S.P.W. (Stadskanaal Pekelder Weg) de eerste wedstrijd.

Dat het Stadskanaal voor de scheepvaart erg belangrijk was voor de afvoer van turf is bekend. Vele fabrieken en industrieën verrezen hier omdat deze brandstof volop aanwezig was. Ook de scheepsbouwers beleefden goede tijden. Zelfs zeer grote schepen – hier op de achtergrond van de foto een twee master schoener – in aanbouw bij de werf van Willem Mulder** geeft een beeld van wat er in die periode langs het Stadskanaal tot stand kwam. Nu zijn de scheepswerven en vele fabrieken een verdwenen beeld.

Anno 2015 – terwijl Stadskanaal zijn 250 jarig bestaan viert – zijn het volop jachten en plezierboten die de toon aangeven in het huidige Stadskanaal. Het klompje dat de brugwachter uitgooide voor een passerend schip is nostalgie. Eén ding is echter hetzelfde dan 100 jaar geleden. Rustig wachten en genieten als er een schip de brug passeert.

* De naam Bonnermond is afgeleid van de mond die net boven de 1e sluis via Nieuwediep richting Bonnerveen liep. De naam Springersverlaat is afkomstig van de 1e sluismeester J.W.Springer.

** Boek: Honderd jaar Schepen,Schippers en Scheepsbouwers in Stadskanaal door Willem Mulder.

Wilt u reageren op het artikel? Heeft u aanvullingen? Bel Jaap Meijering 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl

Bron: www.kanaalstreek.nl