Direct naar de inhoud.

Vervlogen Tijden ? over de vrijwillige brandweer van Stadskanaal

STADSKANAAL – Deze keer neemt Jaap Meijering de lezers mee naar de vrijwillige brandweer Stadskanaal gemeente Wildervank rond de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Vroeger kende men nog geen brandweer. Bij brand werd iedereen geacht zelf te blussen eventueel met behulp van omwonenden. In de loop van de tijd kwamen er verrijdbare brandspuiten. Eerst nog wat primitief maar later professioneler. De gemeente Wildervank had twee open brandweerauto’s, waarvan één was gevestigd bij garage Hak in Wildervank en de andere in Stadskanaal aan de Van Boekerenstraat (nu Handelsstraat) bij garage Potgieter.

Bij brand in Stadskanaal Wildervank (ten Noorden van de Gele Klap) kon men het alarmnummer 17 bellen. Dit was het telefoonnummer van Hotel Bellevue van Jan Meijering. Mijn vader had in huis een kast aan de wand met een grote hendel waaraan hij slingerde. Zolang hij bleef draaien gingen bij de aangesloten vrijwillige brandweerlieden in de buurt de alarmbellen heftig rinkelen. Iedereen trok dan snel zijn thuis hangende brandweerpak aan, nam zijn helm en handschoenen mee en spoedde zich naar garage Potgieter.

Mijn moeder had inmiddels Potgieter gebeld om door te geven waar de brandhaard zich precies bevond. De bluswagen werd onmiddellijk voor gereden en de brandweerlieden sprongen er op. Met loeiende sirenes ging het vervolgens richting brand. Degene die niet snel genoeg was greep vervolgens de fiets en kwam – zij het iets te laat – toch nog op de plek van bestemming. Zodoende beurde hij toch zijn gage voor het uitrukken en… miste zo ook na afloop van de brand niet de borrel die (meestal) klaar stond. Circa 1952 werden de open brandweerauto’s in de gemeente Wildervank vernieuwd en kwamen er grote gesloten bluswagens.

Om een goed beeld te krijgen van de vele middenstanders die toen tot de vrijwillige brandweergroep behoorden heb ik tevens hun beroep vermeld. Een ondernemer met een eigen bedrijf kon immers snel zijn eigen werk even verlaten voor het blussen van een brandje, zo werd gezegd. Vaak waren het schoorsteenbranden of soms loos alarm.

Op 12 september 1948 was het wel raak toen op die zondagmorgen het complete pand van de kledingzaak van Zwartsenberg in de as werd gelegd. Was de oorzaak eerst onbekend, later bleek dat een recidivist de brand had gesticht. Hij had niets om aan te trekken, nam wat herenkleding mee en stichtte brand zodat het minder op zou vallen.

Op de foto poseren voor de nieuwe brandweerwagen van links naar rechts schoenmaker T. Koning, kapper B. Schaap, motor- en rijwielhandelaar en bekende grasbaanmotorracer Kl. Prummel, zittend er voor melkboer M. Meester, groenten en -vishandelaar R. Drenth, onbekend, op motorkap hotelhouder J. Meijering, op bumper schilder P.H. Lukkien, garagehouder G. Potgieter, expediteur Chr. Wijkens, kruidenier H.E. Takens, eigenaar elektrotechnisch bedrijf K. Witkop en onbekend. Rechts voor zittend landbouwer en brandmeester Sj. Zuidhoff.

Heeft u aanvullingen op het artikel? Wilt u reageren? Stuur dan een mail naar meijeringjl@planet.nl

 

Bron: www.kanaalstreek.nl