Direct naar de inhoud.

Wethouder Hamster haalt fel uit naar GS

Wethouder Hamster

Wethouder Hamster

STADSKANAAL – In een interview in het radioprogramma Actua van RTV Stadskanaal over de rol van de provincie bij de herindeling haalde wethouder Johan Hamster van de gemeente afgelopen zaterdag fel uit naar Gedeputeerde Staten. “Van de vorige Gedeputeerde Staten zeiden we weleens: zouden jullie iets minder naar je toe willen trekken? Van het huidige college van Gedeputeerde Staten zeggen we: gaan jullie nou nog eens iets doen?”

Volgens de wethouder komt er weinig initiatief van het huidige college van GS: “Ze leunen achterover in de discussie over de windmolens en over de herindeling krijgen we te horen dat het van onderen moet komen. Maar dan gebeurt er dus helemaal niets. Het  is bijzonder frustrerend om te zien waar bij deze GS de prioriteiten liggen. Wij vanuit Stadskanaal hadden gehoopt dat er wat meer sturing zou komen.” Volgens Hamster staat hij niet alleen in zijn kritiek: “Ik ben echt niet de eerste die deze stevige kritiek uit en zal zeker ook niet de laatste zijn als het beleid niet wordt bijgesteld.”

De wethouder wijst echter niet alleen naar Gedeputeerde Staten, maar steekt ook zijn hand in eigen boezem: “In Groningen hebben we een historie van slechte samenwerking. Dat is ook geconstateerd door de commissie Jansen. Als wethouders doen we allemaal primair ons best voor onze eigen gemeente en onze eigen inwoners. Dat betekent soms dat we tegenstrijdige belangen hebben. Wij schijnen slecht te zijn in het boven ons eigen niveau uit te stijgen en de plekken te zoeken waar je wel gemeenschappelijkheid vindt om het beste voor de regio te bereiken.”

Juist daarom is het volgens Hamster zo belangrijk dat er daadwerkelijk wordt samen gewerkt. “Alleen belijden we die samenwerking met de mond, maar als het erop aankomt dan denken we aan onze eigen hachje. Ik vind het bijvoorbeeld nog steeds bizar dat er een nieuwe Klinker is gebouwd terwijl het Theater Geert Teis het al moeilijk genoeg heeft. En dat er een ziekenhuis in Scheemda West komt, waardoor het ziekenhuis in Stadskanaal heeft te leiden onder wat andere gemeenten hebben bereikt voor hun eigen inwoners.