Direct naar de inhoud.

Winkels nabij de Gasselternijveenschemond

Vervlogen tijden … |

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND – Deze keer neemt Jaap Meijering u mee naar een aantal authentieke panden nabij de Gasselternijveenschemond.

door Jaap Meijering

Links op de ansichtkaart de kledingzaak waar Piet Zwartsenberg en zijn twee jaar jongere broer Wessel als zelfstandige ondernemers zijn begonnen. Het was al voor 1900 dat Piet Zwartsenberg als bediende werd aangenomen bij de Gebroeders Hardenberg in Stadskanaal. Deze hadden ieder een bedrijf. De ene een manufacturenzaak en de andere een kunstmesthandel.

In 1901 vroegen ze Piet om de kledingzaak over te nemen. Piet had hier wel oren naar maar, alléén als zijn broer Wessel hem kwam helpen. Hun jongere broer Grietinus hielp nog zijn vader in Sauwerd in de textielzaak, maar was vaak in Stadskanaal ter ondersteuning. Mede omdat hij daar zijn ware liefde, een zuster van Willem Oving* tegenkwam.

De drie broers Zwartsenberg gingen samenwerken. Ook de kunstmestzaak annex aardappelhandel van Hardenberg, werd door hun overgenomen. Ze besloten in 1916 op de hoek van de Barkelastraat nabij de Gele Klap een moderne manufacturenzaak te bouwen waar Grietinus de leiding over kreeg. Ook in Groningen werd in 1912 een pand gehuurd aan het A-kerkhof. Wessel ging naar Groningen en opende hier een kledingzaak. Piet trouwde met molenaarsdochter Bouwiena Kuipers.

Op de foto uit 1906 staat zij vermoedelijk met dochtertje Annie in de deuropening. Zeer waarschijnlijk zijn de beide heren voor de winkel Piet en Wessel, maar is mij niet bekend. Het uithangbord vermeldt de letters N.W.O. (Nederlandsche Wol Onderneming), het embleem van de bekende firma Jansen & Tilanes uit Vriezenveen. Na 1916 werd het pand gebruikt als kantoor van de kunstmesthandel. In het pand was later jarenlang de elektro- en t.v. zaak van ‘radio Trip’ gevestigd. Nu is het een open plek tussen de supermarkt en Raadsveld kunststof kozijnen.

Het hotel Panman (rechts van Zwartsenberg) is gebouwd in 1866 door familie Van Denderen, later overgenomen door familie Slim en in 1875 werd hotelier Meerten Panman de eigenaar. In 1905 werd het hotel voortgezet door Pieter Braam. De naam Hotel Panman bleef echter bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog nam zijn zoon W.J. Braam (Pim) het hotel over en in 1969 is het afgebroken. Op deze plaats kwam een supermarkt. Nu de Spar supermarkt en slagerij Smit.

Rechts naast het hotel was het café en kruidenierswinkel van Blaauw. Deze werd later afgebroken om plaats te maken voor de Schoolstraat. Rechts naast het café was de oude kunstmestschuur van Zwartsenberg. Later is er een grote kunstmestloods vooraan in Gasselternijveenschemond gebouwd. Nu staat er de door Frans Nooren opgerichte fabriek Stopaq.

In de winkel voor de oude kunstmestschuur had Hagen-Koerts een drogisterij. Ook boekhandel Olthof begon hier zijn eerste zaak. Later de zadelmakerij van P. Lamain, daarna Metz & Mooibroek. Rechts van de rijbaan zijn nog de rails zichtbaar van de paardentram die van Zuidbroek richting Ter Apel reed.

* Willem Oving werkte begin 1900 als bediende in de kledingzaak van Piet en Wessel Zwartsenberg. Later begon hij samen met Groenewold de kledingzaak Oving & Groenewold aan de Hoofdstraat naast de Menistenlaan en gingen zijn zonen verder als Oving’s kledingzaken.

Wilt u reageren op het artikel? Bel Jaap Meijering 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl